<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Uten dem er det ingen iPhone, ingen Tesla og ingen fremtid for teknologi

Morgan Stanley og flere analytikere er bull på verdens største chip-produsent. Det er også Warren Buffett. 

Publisert 4. jan. 2023 kl. 14.37
Oppdatert 4. jan. 2023 klokken 14.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
BULL: Warren Buffett, toppsjef i Berkshire Hathaway, investerer i chip-produsent. Foto: Getty Images

Chipsektoren var brennhet etter coronakrakket i 2020, men ble hardt rammet i 2022 da samleindeksen PHLX Semiconductor Sector Index falt nær 40 prosent i fjor.

Men Wall Street-analytikerne ser nå ut til å bli mer optimistiske for bransjen. Flere eksperter oppfordrer nå investorene til å tenke langsiktig, gitt hvor mye chipper har å si for flere store trender.

Og ett navn dukker stadig opp som et toppvalg: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Steven Glass, adm. direktør for Pella Funds Management, sier til CNBC tirsdag at TSMC har en formidabel rekord med å øke avkastningen på egenkapitalen.

Steven Glass, adm. direktør for Pella Funds Management Pella Funds Management

– Aksjen er et godt kjøp på nåværende kurs. Avhengig av hvor høye kapitalutgiftene blir har selskapet en 5-7 prosent avkastning på fri kontantstrøm, sa Glass.

I tillegg forventer Glass at TSMC vil levere tosifret topplinjevekst de neste fem årene.

– Det overgår vår vekstverdimodell og TSMCs aksjekurs må øke med mer enn 50 prosent for at selskapet ikke lenger skal tilfredsstille kravene, sa han.

Investeringssjefen legger til at Pellas investering i TSMC ikke er den eneste i sektoren. De har også lagt penger i nederlandske ASML. 

– Å eie begge betyr at vi eier de to beste selskapene i bransjen, med ubestridelig dominans. Uten dem er det ingen iPhone, ingen Tesla, ingen Amazon Web Services og ingen fremtid for teknologi.

Buffett-effekt

TSMC har nylig vært i fokus etter at Warren Buffetts Berkshire Hathaway dukket opp på aksjonærlistene i tredje kvartal. Buffett-selskapet kjøpte 1,2 prosent av selskapet for 4,1 milliarder dollar – over 40 milliarder kroner – og aksjen skjøt opp 10 prosent intradag. 

Halvledergiganten åpnet også en andre chip-fabrikk i Arizona, noe som økte investeringen i staten fra 12 milliarder dollar til 40 milliarder dollar – en av de største utenlandske investeringene i amerikansk historie.

TSMC-aksjene falt over 25 prosent i 2022, men analytikere er positive: 9 av 10 anbefaler kjøp og gjennomsnittlig kursmål ligger 37 prosent over kursen i dag. 

Morgan Stanley nevnte også TSMC som et toppvalg i en notat fra desember, med oppside på 55 prosent.