<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker: – En resesjon kan bli betydelig mildere enn man tidligere har fryktet

Europeiske makrotall gjør valutaanalytiker Ingvild Borgen mindre pessimistisk.

Publisert 5. jan. 2023
Oppdatert 5. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
VALUTAANALYTIKER: Ingvild Borgen Gjerde. Foto: Eivind Yggeseth

Med unntak av her hjemme, hvor Oslo Børs ble trukket ned av energisektoren, var det onsdag nok en positiv dag på de europeiske børsene.

Årsaken var lavere inflasjonstall og bedre aktivitetstall enn ventet, skriver DNBs valutaanalytiker Ingvild Borgen i sin morgenrapport.

«Tallene som først og fremst bidro til den positive stemningen i de europeiske markedene i går var inflasjonstall fra Frankrike som, i likhet med de fra Tyskland dagen før, var en god del lavere enn ventet», påpeker hun.

Fall

Den franske inflasjonen falt i desember fra 6,2 til 5,9 prosent år over år, mens det på forhånd var ventet en økning til 6,4 prosent. 

På månedsbasis endte prisene ned 0,1 prosent. I motsetning til i Tyskland, hvor tjenesteinflasjonen steg videre i desember, falt denne litt tilbake i Frankrike. 

«Sånn sett gav tallene fra Frankrike litt større grunn til å faktisk tro at prispresset er på vei ned i eurosonen, i motsetning til de tyske tallene som først og fremst falt på grunn av støtteordninger til gass», skriver Borgen.

Innkjøpssjefenes forventninger

Valutaanalytikeren trekker også frem de endelige innkjøpssjefsindeksene for desember, såkalte PMI-tall, som viste seg å være litt høyere enn det estimatene på forhånd antydet. 

«Samlet PMI for eurosonen var på 49,3, ikke 48,8, og føyer seg inn i rekken av nøkkeltall som antyder at selv om en resesjon kanskje er på vei kan det se ut til at den blir betydeligere mildere enn det man tidligere har fryktet», påpeker Borgen.