<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA blir verdens største LNG-eksportør

USA er klare til å gjenvinne tronen som den ledende LNG-eksportøren. 

Publisert 5. jan. 2023
Oppdatert 5. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
SNART KLAR: Når Freeport LNG-anlegget i Texas er oppe og går igjen, vil USA ta over tronen som verdens største eksportør.  Foto: BLOOMBERG

USA er på vei til å dytte Australia ned fra tronen som verdens største eksportør av flytende naturgass (LNG). 

I fjor økte USA naturgasseksporten med 8 prosent, til 10,6 milliarder kubikkfot pr. dag (bcfd). Og endte med det rett bak Australia som eksporterte 10,7 bcfd, ifølge tall fra Refinitiv. 

Eksplosjon i Texas

USA lå faktisk godt an til å slå Australia i fjor også, men en eksplosjon ved en av USAs aller største gasseksportterminaler gjorde at USA falt bak australierne i kampen om LNG-tronen. Amerikanerne holdt seg likevel foran fjorårets VM-vert for fotball, Qatar, som eksporterte 10,5 bcfd i fjor. 

Det var i b egynnelsen av juni at det brøt ut en brann etter en eksplosjon på Freeport LNG i Texas. Anlegget står for om lag 15-20 prosent av den amerikanske naturgassproduksjonen og var en viktig gassleverandør til Europa. Etter hendelsen spratt de europeiske gassprisene opp 14 prosent, mens kontrakter for leveranser av gass et halvår fremover ble skutt opp til 181 dollar pr. fat oljeekvivalenter.

Freeport LNG, som står for rundt 2 bcfd, sier de vil vøre klare for å gjenoppta driften i andre halvdel av januar, i påvente av godkjenning fra myndighetene. Dette vil nok i stor grad dreie LNG-momentumet over til USA, og samtidig være til stor nytte for europeere som har stort sett har kuttet ut russisk gass. 

To nye anlegg i 2024

Det neste store amerikanske LNG-anlegget som ventes å starte opp er QatarEnergy/Exxon Mobil Corps Golden Pass-anlegg som skal kunne ta 2,4 bcfd og Venture Globals Plaquemines-anlegg i Louisiana, som skal kunne ta unna 1,8 bcfd. Begge ventes å ha starte forsendelser i 2024. 

I 2022 gikk omtrent 69 prosent av amerikansk LNG-eksport til Europa, etter at det bare var 35 prosent som ble sendt over i 2021.