<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår borgerkrig eller revolusjon i Russland

Nesten halvparten av Atlanterhavsrådets eksperter tror Russland vil gå til grunne som en «mislykket stat».

Publisert 9. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 160 ord
RUSSLANDS SISTE LEDER: Den eneveldige lederen kan se sitt rike kollapse og ende som en mislykket stat, tror nesten halvparten av Atlanterhavsrådets spurte eksperter. FOTO:NTB

Atlanterhavsrådet har i en ny undersøkelse blant utenrikspolitiske eksperter, avdekket at nesten halvparten tror Russland vil ende opp som en mislykket stat innen 2033.

En mislykket stat er det som på engelsk kalles «failed state» og beskrives slik av leksikonet til Folk og Forsvar:

«En stat som har gått i oppløsning. Er ikke i stand til å oppfylle sine borgeres grunnleggende behov eller til å ta ansvar for å levere offentlige tjenester som forventes av en stat. Årsaken er ofte voldelige grupperinger og indre uro eller konflikt, og/eller ekstrem fattigdom».

46 prosent av de 167 utenrikspolitiske ekspertene som svarte i undersøkelsen, skal ifølge Financial Times tro at Russlands kan ende med å gå i oppløsning de neste ti årene.

40 prosent mente at revolusjon eller borgerkrig ville være årsaken.

Flertallet av eksperter var samstemte om at NATO og Russland ville makte å holde fred seg i mellom og at det ikke ville ende i en direkte militær konflikt mellom partene.