<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisene steg 5,9 prosent siste tolv måneder

Prisveksten falt mer enn konsensus ventet på forhånd.

Publisert 10. jan. 2023 kl. 08.00
Oppdatert 10. jan. 2023 klokken 09.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache, som har prøvd å dempe inflasjonen i landet det siste året. Foto: Iván Kverme

Statistisk sentralbyrå (SSB) slapp tirsdag morgen inflasjonstallene for desember

De viser at prisene steg med 0,1 prosent fra november til desember 2022, mens de er opp 5,9 prosent de siste tolv månedene.

For andre måned på rad gikk dermed tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen (KPI) ned. Måneden før, fra oktober til november, sank prisene med 0,2 prosent, til 6,5 prosent på årsbasis. I oktober toppet inflasjonen seg på 7,5 prosent.

– Høyere enn forventet

Kjerneinflasjonen steg marginalt, fra 5,7 prosent i november til 5,8 prosent i desember.

«Dette var da en tanke høyere enn forventet, da vi, konsensus og Norges Bank heller hadde sett for oss at kjerneprisveksten hadde flatet ut på 5,7 prosent», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han legger til at avviket i utgangspunktet er for lite til at de vil endre på renteutsiktene. Fortsatt forventer de en renteheving i mars.

DNB Markets ventet på forhånd at inflasjonen ville være opp 6,1 prosent på årsbasis, og at kjerneinflasjonen ville gå ned til 5,4 prosent.

«Nedgang i inflasjonen vil trolig sementere en utsettelse av neste renteheving til mars, selv om markedet priser inn rundt 50 prosent sannsynlighet for en heving allerede neste uke», skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten.

Ifølge Bloomberg lå konsensus på henholdsvis 6,3 og 5,7 prosent.

Strømprisene trekker prisveksten ned

Strømpris-utviklingene er den viktigste årsaken til at KPI sank fra 6,5 prosent i november til 5,9 prosent i desember.

Fra november til desember falt elektrisitetsprisene inkludert nettleie i KPI med 4,1 prosent, til tross for at spotprisen i markedet økte. Det er det to hovedgrunner til, skriver SSB.

– For det første var det flere som fikk strømstøtte i desember enn i november, ettersom den månedlige spotprisen oversteg 70 øre i alle de fem prisområdene i Norge. Isolert sett demper det veksten i strømprisene, sier seksjonssjef Espen Kristiansen.

– For det andre ble strømprisene redusert for husholdninger med standard variabelpris-kontrakter, fordi prisene blir justert med etterslep, mens strømstøtten øker også for disse forbrukerne når spotprisen øker. Det førte til at strømprisene gikk ned fra november til desember totalt sett, sier Espen Kristiansen.

Billigere drivstoff

Prisene på drivstoff og smøremidler falt med 8,8 prosent fra november til desember 2022. Matvareprisene falt også med 1,8 prosent i samme tidsperiode, takket være mange juletilbud.

Fra desember 2021 til desember 2022 er matprisene likevel opp hele 11,5 prosent.

– Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer fortsetter å være det som bidrar mest til at tolvmånedersendringen i KPI holder seg på et høyt nivå, sier Kristiansen.

SSB har også sett på tallene for årsveksten i KPI, som i 2022 endte på 5,8 prosent.