<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Morgan Stanleys europeiske ESG-favoritter

Morgan Stanley har plukket ut de aksjene som er med på overgangen, og som de tror vil tjene på «det grønne skiftet».

Publisert 12. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
DET GRØNNE SKIFTET: Innen 2030 skal det tyske energiselskapet RWE har flyttet 90 prosent av alle investeringene sine over til fornybare energikilder. Her fra Neurath i Tyskland, hvor vindturbiner fra RWE står ved et kullkraftverk fra samme selskap.  Foto: Bloomberg

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley har gått gjennom rapportene sine og plukket ut tre europeiske selskaper de mener at kan satse på bærekraft uten å måtte ofre økonomiske vekst.  

Ifølge Morgan Stanleys globale leder for bærekraftsforskning, Stephen Byrd, har disse selskapene oppnådd målbare økonomiske effekt i tillegg til å ha gjort forbedringer innen ESG. Banken har kjøpsanbefaling på alle aksjene og Byrd ser en oppside på mellom 20 og 35 prosent, skriver CNBC.  

Britisk olje på topp

Oljekjempen BP er en av Morgan Stanleys favoritter. Ifølge Byrd har den britiske oljekjempen flere vekstmotorer for «overgangen», som blant annet biodrivstoff, fornybar energi, hydrogen og lading av elbiler. Alle disse vekstområdene forventes å økte omsetningen med mellom 9 og 10 milliarder dollar innen 2030, ifølge BPs egne estimater. 

I tillegg bruker britene også mer på deres egne nye prosjekter, med utgifter til vekstområder som vil utgjøre mer enn halvparten av sine samlede investeringskostnadene (capex) ved utgangen av tiåret. 

BP er Morgan Stanleys toppvalg i energisektoren, og de mener selskapet kan oppnå en vekst på utbytte pr. aksje på mellom 14 og 16 prosent årlig samt generere mellom 28 og 32 milliarder dollar pr. år i kontantstrøm fra driften. 

Sveitsisk sement

Et annet selskapet som amerikanerne har plukket ut er den sveitsiske byggevareprodusenten Holcim. Ifølge Morgan Stanley er Holcim verdensledende innen avkarbonisering av sement, og deres ambisiøse mellomlangsiktige utslippsmål er i en «egen liga», skriver CNBC.

Byrd er også imponert over selskapets sterke kostnadskutt og ser rom for å øke marginene i virksomheten deres som ikke handler om sement. På lengre sikt ser banken et vekstpotensial i sveitserne, og tror at en ror at en endring i selskapets porteføljemiks kan øke kapitalavkastningen i selskapet. 

Tysk energi

Morgan Stanley tok også med det tyske energiforsyningsselskapet RWE på listen sin. Ifølge banken er tyskerne en mester innen energisikkerhet og legger til at selskapet har forpliktet seg til å flytte mer enn 90 prosent av investeringskostnadene til fornybare energikilder innen 2030.

Videre anslår amerikanerne at RWE vil oppnå rundt 16 milliarder euro i fri kontantstrøm i år.