<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina tar kontroll på teknologi-gigantene

Teknologibedrifter i Kina kjenner stadig på et sterkere grep fra landets autoritære styre.

Publisert 13. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 197 ord
KONTROLL I REKKENE: Xi Jinping stramer grepet om landets teknologibedrifter. FOTO: NTB

Diktaturet i Kina under Xi Jinping sikrer seg stadig flere såkalte «gyldne aksjer» i internettplattformene Alibaba og Tencent. Dette for å kunne ta enda strengere kontroll med selskapene, skriver Financial Times.

En vaklende økonomi i Kina har fått Jinping og hans håndlangere til gå bort fra tøffe bøter og sanksjoner mot teknologibedrifter som ikke lystrer, og over til å kjøpe aksjerposter. 

Sanksjoner og bøter viste seg også å skremme utenlandske investorer.

Nylig kjøpte den kinesiske stat aksjer i det nasjonale driftsselskapet bak TikTok, ByteDance. Dette gir diktaturet et verktøy for å forbli dypt involvert i innholdet og budskapet teknologi-giganten kommuniserer ut til kinesiske brukere, og samtidig kontrollere informasjonen og datastrømmen.

Eierandelene er som regel rundt 1 prosent av eier-og driftselskapenes aksjer, men de består av såkalte «gyldne aksjer», som har spesielle rettigheter innen driftsbeslutninger i selskapene, skriver Financial Times.

I Kina har dette vært en kjent modell siden 2015 og er et verktøy diktaturet hyppig benytter for å utøve kontroll og myndighet over næringslivet. Nå er det teknologibedriftene grepet strammes rundt.

Sist uke gikk reguleringsorganet for internett i Kina til verks og sikret seg «gyldne aksjer»  i Alibaba. De kjøpte 1 prosent av det kinesiske driftsselskapet Guangzhou Lujiao Information Technology.