<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tysklands forsvarsminister ber om å få gå av

Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht har bedt statsminister Olaf Scholz om å få gå av.

Publisert 16. jan. 2023
Oppdatert 16. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord
GÅR AV: Forsvarsminister i Tyskland Christine Lambrecht har levert sin oppsigelse til statsministeren. Foto: NTB

Lambrecht, som tilhører Scholz' parti SPD, har den siste tiden høstet kritikk i en rekke saker, blant annet for sin håndtering av moderniseringen av det tyske forsvaret. Hele 60 prosent av de spurte i en meningsmåling som ble kunngjort fredag, mente hun burde gå av.

Lambrecht bekrefter i en uttalelse mandag at hun har levert sin oppsigelse til statsministeren. Avgangen kommer idet den tyske regjeringen står foran en stor avgjørelse om hvorvidt man skal levere stridsvogner til Ukraina eller ei.

Kritikk for nyttårsvideo

Nylig vekket det også reaksjoner da hun la ut en nyttårsvideo der hun omtalte krigen i Ukraina mens nyttårsraketter lyste opp himmelen i bakgrunnen.

Hun uttalte at «krigen i Ukraina har ført til mange spesielle opplevelser» og at hun hadde fått sjansen til å «møte mange fantastiske og interessante mennesker.» Videoen ble ansett som tonedøv.

Kritikere har også kalt Lambrecht en lettvekter, og det har vakt oppsikt at Scholz selv sto for de fleste store kunngjøringene om våpenleveranser til Ukraina.

– Mediefokus

Ifølge nyhetsbyrået AP skriver hun i oppsigelsesbrevet at «mange måneders mediefokus på min person» har stått i veien for en faktabasert debatt om forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Tidligere har Lambrecht vært visefinansminister under Olaf Scholz, samt justisminister og familieminister.

(©NTB)