<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Europa har hatt flaks

Den milde vinteren i Europa har senket gassprisene kraftig. Flaks, mener Iberdrolas styreleder, og advarer mot å avblåse energikrisen.

Publisert 16. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 306 ord
ADVARER: Iberdrola, der Ignacio Galan er styreleder. Foto: Bloomberg

Kraftig fall i gassprisene har redusert resesjonsfrykten i eurosonen, og Goldman Sachs går så langt som å konkludere med at det ikke blir resesjon i 2023.

Styreleder Ignacio Galan i den spanske energigiganten Iberdrola mener Europa har hatt flaks med været.

– Flaks og mildvær

– Så lenge energimarkedene er i overkant avhengige av fossilt brennstoff og eksponert mot geopolitiske hendelser, vil de være sårbare. Vi bør ikke tenke at energikrisen er over for godt, sier han til Bloomberg i Davos, der World Economic Forum sparkes i gang mandag.

– Energisikkerhet er for viktig til å overlate til flaks og mildt vintervær, fortsetter Galan, som hadde vært konsernsjef i over 16 år før han i oktober i fjor overlot sjefsstolen til Armando Martinez.

Iberdrola ser på fornybar energi som veien å gå for å unngå fremtidige sjokk, og har allerede investert 17 milliarder euro i dette frem til 2025 da selskapet sikter seg inn mot 52 GW i samlet kapasitet. Spanjolene investerer også 27 milliarder euro i nettverk de neste tre årene.

– Må seksdoble

Det omtalte mildværet har altså senket gassprisene kraftig fra rekordhøye nivåer og fylt opp lagrene. En voksende konsensus i bransjen mener ifølge nyhetsbyrået nå at det vil være mulig å fylle opp lagrene til neste vinter omtrent uten russisk gass. Verden ventes likevel å gå i underskudd på gass i løpet av 2026.

EU hentet rundt 20 prosent av energiforbruket fra fornybare kilder i 2020, men har løftet målet til 45 prosent innen 2030 i kjølvannet av Ukraina-krigen. Iberdrola mener verdens fornybare energiproduksjon må seksdoble seg innen 2040 for å nå målet om netto nullutslipp innen 2050. 

– Det er urovekkende og ironisk at bare uvanlige vintertemperaturer utløst av klimaendringer har spart store deler av den nordlige halvkulen fra mye mer alvorlige trusler mot trygg og rimelig energitilførsel denne vinteren, sier 72-årige Galan.