<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fikk nytt pass på under et døgn

Passkøene ser ut til å være helt borte. Er 20 timer for å få nytt pass ny norgesrekord?

Publisert 19. jan. 2023 kl. 13.41
Oppdatert 21. jan. 2023 klokken 14.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
INGEN PASSKØ: Det tar i noen tilfeller nå under et døgn å få utstedt nytt pass. Foto: NTB

Mot slutten av pandemien kunne det på det verste ta flere måneder å få nytt pass. Så sent som i fjor vår var det lange passkøer. Når flere hundre tusen nordmenn skulle ha nytt pass samtidig ble det passkaos. Men ting har skjedd. 

20 timer for å få pass

I november i fjor tok det ca. én måned fra pass var bestilt til det kunne utleveres. Og nå er tilsynelatende passkøene helt borte. I noen tilfeller kan man få nytt, ordinært pass på under et døgn.

En av Finansavisens medarbeidere fikk erfare hvor fort det kan gå. Time ble bestilt på nett tirsdag kveld. Det var ledig time neste dag kl. 13 og kl. 13:24 var søknaden signert.

Klokken 9:24 neste dag kom følgende sms: Hei, pass med nummer ..... er klart til henting på valgt utleveringssted. Hilsen politiet.

– 20 timer fra bestilling til henting av nytt pass. Er det norgesrekord?

– Det er vanskelig å si om dette er en «norgesrekord», men det er tydelig at det har blitt jobbet godt i alle ledd her. Også hos produsenten. Produksjonsvolumet de siste månedene har vært historisk høyt. Politiet mottok i underkant av 1,4 millioner søknader om pass og nasjonale ID-kort i 2022 og det er rekord, sier seniorrådgiver Sidsel Anita Aarsnes Linden i Politdirektoret til Finansavisen.

Hun legger til at etterslepet etter fjoråret er jobbet ned og man nå er tilbake til en normalsituasjon.

Kan ikke garantere

Politiet opplyser på sine nettsider at det ikke kan garantere en leveringstid for pass og nasjonalt ID-kort, og at den påvirkes av postgangen, men forventet leveringstid oppgis nå å være:

  • Pass: Ca. 1 uke pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.
  • Nasjonalt ID-kort: Ca. 1 uke pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.

– Vi venter at etterspørselen blir høy i år også, så vi vil oppfordre alle til å sjekke om man trenger å fornye passet eller det nasjonale ID-kortet sitt, og bestille time så fort som mulig, sier Linden.

Forventet leveringstid oppdateres jevnlig på politiets nettside. Og henter man selv slipper man forsinkelser i postgangen.