<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank opprettholder motsyklisk kapitalbuffer

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet å videreføre fjorårets vedtak om å øke den motsykliske kapitalbufferen til 2,5 prosent fra 31. mars, ved møtet i januar.

Publisert 19. jan. 2023
Oppdatert 19. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 106 ord
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache, Norges Bank Iván Kverme

Den motsykliske kapitalbufferen skal bidra til å gjøre bankene mer solide og dempe risikoen for at bankene forsterker et tilbakeslag i økonomien.

«Eiendomspriser har økt mye de siste årene, og mange husholdninger har høy gjeld. Dette er sårbarheter som vil kunne forsterke et tilbakeslag i økonomien. Boligprisene falt gjennom høsten i fjor. Det har bidratt til å dempe kredittveksten til husholdningene. I markedet for næringseiendom har salgsprisene falt siden i fjor sommer som følge av økt avkastningskrav. Prisfallet dempes av økte leiepriser,» skriver Norges Bank, og bemerker videre:

«Norske banker oppfyller kapitalkravene og har god lønnsomhet. Kravet til motsyklisk kapitalbuffer på 2,5 prosent bidrar til dette.»

Beslutningen var enstemmig.