<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det svakeste året for nye boliger siden finanskrisen

Salget av nyboliger falt 26 prosent i 2022. Boligprodusentenes Forening frykter for boligforsyningen i hele Norge.

Publisert 24. jan. 2023
Oppdatert 24. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
Article lead
lead
Boligbygging på Vinderen i Oslo. Foto: Gard Setsaas

– Salget har vært fallende i hele 2022, og for første gang siden finanskrisen ble det solgt færre enn 20.000 boenheter, sier Lars Jacob Hiim, adm. direktør i Boligprodusentenes Forening.

De la tirsdag frem statistikk for fjerde kvartal og hele 2022, med tall for salg og igangsetting av nye boliger.

I året som gikk ble det solgt 19.271 nye boliger, 26 prosent færre enn i 2021. For fjerde kvartal er nedgangen enda større, med 41 prosent.

Igangsettingen i første halvår var på samme nivå som 2021, men i andre halvår falt aktiviteten. Mange prosjekter er lagt på is eller kansellert, og foreningen sier de dessverre ser oppsigelser og permitteringer i bransjen.

Verst for Oslo og Akershus

Boligåret 2022 har vært preget av stor usikkerhet, som har påvirket markedet samtidig:

«Økte byggekostnader, høyere rente, inflasjon, redusert kjøpekraft, energipriser, krig i Ukraina og ettervirkning av coronapandemien. I tillegg har langdryge plan- og byggesaksprosesser i kommunene økt byggekostnadene og bremset mange prosjekter», forklarer Boligprodusentenes Forening.

Det ble igangsatt 23.199 boliger i 2022, en nedgang på 9 prosent fra 2021. I fjerde kvartal var nedgangen på 20 prosent fra fjerde kvartal året før.

Hiim sier han er bekymret for boligforsyningen i hele landet.

– En spesiell utfordring ser vi for Oslo og Akershus, hvor det ble solgt 3.077 færre boenheter i 2022 enn i 2021. Dette er en nedgang på hele 35 prosent.

Ber om rentestopp

Foreninger ber dermed om tre tiltak for å sikre nødvendig boligforsyning i tiden fremover. 

Det første er at Norges Bank ikke setter opp renten ytterligere, slik at allerede gjennomførte hevinger får tid til å virke. Deretter ber de kommunene forenkle saksbehandlingen, samt at Husbanken brukes mer aktivt for å sikre nok boligbygging.

«Det historisk svake salget i 2022 gjør at tiden fremover blir krevende. Bedriftene må kutte kostnader og tilpasse seg et strammere marked», skriver foreningen.