<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klar til å trykke på knappen

Med et bedre gjeldsmarked er PGS-sjef Rune Olav Pedersen klar til å refinansiere når som helst. Og gjeldsnivået skal videre ned.

Publisert 26. jan. 2023
Oppdatert 30. jan. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 818 ord
SER BEDRING "OVERALT": – Markedet er i bedring for alle våre produktlinjer. Vi har en sterk ordrebok, en sterk kontantstrøm og gjelden er redusert betydelig, sier konsernsjef Rune Olav Pedersen i PGS. foto: Iván Kverme

PGS

Det var en optimistisk PGS-sjef som presenterte resultater og strategi på seismikkselskapets kapitalmarkedsdag på Felix konferansesenter i Oslo torsdag.

Med 100 personer i salen og 250 innlogget via webast, tyder mye på at optimismen også brer om seg.

Rune Olav Pedersen kunne vise til flere skip i arbeid, stigende inntekter, bedre drift og bedre kontantstrøm.

Det bidro til å løfte PGS-aksjen nesten 10 prosent på Oslo Børs torsdag ettermiddag.

Også på gjeldssiden går det bedre. Etter å ha betalt ned gjeld for til sammen 320 millioner dollar i fjor, hadde PGS en netto rentebærende gjeld på 616 millioner dollar ved utgangen av året.

Gjelden skal imidlertid videre ned. I år skal selskapet betale avdrag på 367 millioner dollar.

– Selv om vi mener at dagens gjeldsnivå er akseptabelt for et selskap som PGS, vil vi redusere gjelden fremover, sier han.

Må refinansiere forfall

I mars neste år forfaller imidlertid et lån på rundt 500 millioner dollar, og det vil ikke selskapet klare uten en refinansiering.

Da ledelsen presenterte tallene for tredje kvartal i november i fjor, sa finansdirektøren at selskapet var i en god posisjon til å refinansiere. Nå er selskapet klar til å trykke på knappen.

– Vi har planer om å refinansiere terminlånet i første halvår hvis gjeldsmarkedet er tilfredsstillende. Det kan skje snart eller det kan ta litt lenger tid, men vi er klare til å agere på kort varsel, sier Pedersen.

Det blir i så fall en transaksjon på totalt 650–700 millioner dollar, hvor det ikke er snakk om å hente egenkapital. Det gjorde selskapet så sent som i november, da det gjennomførte en emisjon på 150 millioner dollar.

VIL HA SYV SKIP I DRIFT: PGS kommer til å ha syv skip i markedet i år. FOTO: PGS

- Veldig mye bedre

Ifølge Pedersen har selskapet likviditetsreserve og kontantstrøm nok til å klare gjeldsforfallene i 2023.

– I teorien kan vi vente med å refinansiere til det store lånet forfaller i første kvartal, men vi har alltid kommunisert at vi ønsker å refinansiere 12–18 måneder før forfall, sier han.

– Hvordan opplever dere markedet for refinansiering akkurat nå?

– Det er veldig mye bedre enn det var i oktober, november og desember. Fordi rentene verden over har steget, selv om marginen skulle være den samme, blir imidlertid totalrenten relativt høy, sier Pedersen.

PGS-ledelsen ville ikke si noe om betingelser eller løpetid på det nye lånet, ut over at en normal løpetid kan være fem år.

Stigende rater

Ifølge kvartalstallene som PGS publiserte torsdag kunne seismikkselskapet vise til bedring både på topplinjen, driftsresultatet og på bunnlinjen i 2022, selv om det måtte bokføre et negativt resultat også i fjor.

– Det er det tredje kvartalet på rad med et solid driftsresultat, noe som reflekterer et marked i bedring, sier Pedersen.

PGS hadde en kontantstrøm fra driften på 210 millioner dollar før finansaktiviteter i fjor, en brutto kontantbeholdning på 550 millioner dollar ved utgangen av 2022 og den høyeste ordreboken selskapet har hatt siden 2014. Ved utgangen av fjoråret hadde det ordrer for 416 millioner dollar, opp 74 prosent fra året før.

– Vi så at prisene steg 35 prosent i fjor, og vi venter at de vil gå videre opp i år, men de vil kanskje ikke stige like mye som i fjor, sier Pedersen.

PGS

(Mill. USD)4.kv/224.kv/2120222021
Driftsinntekter217210825704
Driftsresultat33−27106−66
Resultat før skatt2−45−7−164
Resultat etter skatt−5−54−33−179

Etterspørselsvekst

Pedersen venter høy etterspørsel fremover, og viser til analyser fra blant andre Barclays som indikerer en vekst i leteinvesteringene (E&P) offshore på 24 prosent i år og videre vekst i 2024 og 2025.

– Kundene er mer proaktive for å sikre seg kapasitet. Vi ser økt leteaktivitet både i kontrakts- og multiklientmarkedet, og det er lettere å sikre forhåndsbetaling (prefunding) i multiklient, sier han.

Konsernsjefen mener en oljepris på 70, 80 eller 90 dollar fatet ikke spiller noen rolle for oljeselskapenes investeringer så lenge de har positiv kontantstrøm etter utbytte.

– Vi blir ikke nervøse før det faller til 50 dollar, eller til 60 hvis man venter at det blir liggende der. Det kan påvirke oss.

PGS-sjefen peker også på at seismikkmarkedet nå opplever den laveste tilbudssiden i moderne tid, der selskapet selv og Shearwater i praksis kontrollerer markedet.

– Mens det var 60 skip i markedet i 2013, var det 25 i 2019 og nede i 15 nå.

I store deler av fjoråret hadde PGS seks seismikkskip i markedet, og fra andre halvår i år vil selskapet ha syv, etter reaktivering av «Ramform Victory».

– Hva skal til for at dere sender flere skip inn i markedet?

– Det vil kreve fortsatt aktivitetsøkning og bedre rater, men særlig aktivitetsøkning. Vi må passe på at vi ikke ødelegger en god ordrebok ved å ta inn mer kapasitet.