– En velsignelse for risikoglade investorer
Onsdagens Fed-signaler utløste rally på Wall Street, men DNB Markets mener reaksjonen tyder på at den amerikanske sentralbanken ikke lykkes i sin kommunikasjon.

Federal Reserve leverte som ventet en renteøkning på 25 basispunkter onsdag kveld, men bekreftet samtidig for første gang skriftlig at renteøkningene nærmer seg toppen.
I tillegg erkjenner sentralbanken nå at inflasjonen «har avtatt noe.»
Wall Street reagerte svært så positivt. S&P 500 snudde nedgang til over én prosent oppgang, mens Nasdaq spratt opp over 2 prosent. Amerikanske langrenter falt, og det samme gjorde dollarindeksen.
Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt onsdag kveld fra 3,48 til 3,40 prosent, og holder seg der også torsdag morgen.
– En velsignelse
«Sentralbanksjef Jerome Powell varslet ikke slutten på renteøkningene, ennå. Tvert om signaliserte Fed at det kan komme to renteøkninger til før en pause, og at det stramme arbeidsmarkedet er en inflasjonsrisiko», skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i en oppdatering torsdag.
«Men alt dette falt for døve ører etter at investorene hørte at inflasjonen har begynt å avta», legger hun til.
Analytikeren spør seg om den overraskende svake ADP-rapporten kan ha antydet et lettere arbeidsmarked før onsdagens rentedom fra Fed, og fortsetter med å svare på spørsmålet.
«Svakheten i ADP-rapporten hang for det meste sammen med den tøffe vinteren, og antall ledige stillinger spratt opp over 11 millioner. Uansett var Fed-møtet en velsignelse for risikoinvestorer», skriver hun videre.
Ozkardeskaya finner ingen grunn til å tro at det optimistiske sentimentet i aksjemarkedet vil snu med det første.
«S&P500 vil helt klart gjøre et forsøk på sitt 100-ukers glidende gjennomsnitt et par punkter over 4.200-merket, og Meta-rallyet på 20 prosent i etterhandelen kan holde børsoppgangen gående torsdag», legger Swissquote-analytikeren til.
– Fed lykkes ikke
DNB Markets mener markedsreaksjonen tyder på at Fed ikke lykkes med sin kommunikasjon, dersom de faktisk tror mest på at renten skal være høy lengre.
«Selv om Powell kom med uttalelser om at han heller ønsker å stramme til for mye enn for lite, og var tydelig på at jobben ikke er gjort, fikk ikke disse mye gjennomslag. Det som imidlertid fikk mye oppmerksomhet – i tillegg til sitatet om at inflasjonen har begynt å avta – var måten han omtalte «financial conditions» på, skriver seniorøkonom Oddmund Berg i dagens morgenrapport.
Han påpeker at dette er et bredere mål enn styringsrenten på hvor stramt finansmarkedet er, basert på en rekke målvariabler som i det siste har blitt mindre stramme.
«I utgangspunktet ventet mange at Fed ville adressere dette som en uønsket utvikling. Powell virket imidlertid ikke enig i at dette var tilfellet og dysset ned betydningen. Mange ville nok forventet at om Powell og Fed virkelig hadde sterk tro på at renten måtte videre opp og holdes høy lenge, så ville responsen på spørsmålet vært å sende et soleklart signal til markedet om at den siste tids utvikling ikke er ønskelig – fordi det nettopp kunne bety at inflasjonsrisikoen ville øke», fortsetter Berg.
«Å spille ned betydningen av den siste tids utvikling i «financial conditions» ser ut til å ha blitt tolket som en avsløring av at Feds faktiske bekymring rundt inflasjon er i ferd med å avta», legger han til.