<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Energikrisen i Ukraina: Skroter 50 millioner glødepærer

Med EUs hjelp skal landets strømkrevende glødepærer byttes til LED.

Publisert 16. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 142 ord
KREATIV I KRIG: Ukraina håper å bytte ut 50 millioner glødepærer til LED-pærer for å spare det alt skakkjørte strømnettet. FOTO:Dreamstime

Allerede før jul var over 50 prosent av Ukrainas energisektor så skadet at det vil ta over en måned å gjenopprette den. Landets energiproblemer har i vinter vært store og gode ideer for strømsparing gull verdt. 

Nå har over én million ukrainere byttet ut fem millioner gamle lyspærer med nye LED-lyspærer, skriver EU NeighboursEast.

Skiftet over til pærer som varer lengre og bruker mindre strøm er et samarbeid mellom EU og den ukrainske regjeringen.

Det var gjennom appen Diia, som ligner litt på den norske tjenesten Altinn, at lyspærene kunne bestilles. Nå er ytterligere 2,2 millioner  lyspærer bestilt, skriver EU NeighboursEast.

Frankrike har til nå donert fem millioner lyspærer og målet er å bytte ut 50 millioner glødepærer med LED og spare én Gigawatt strøm på landsbasis hvert år i Ukraina. Samtlige EU-land oppfordres til å donere LED-pærer gjennom programmet.