<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik raknet Russlands spion-nettverk i Kyiv

Ikke en gang bunkevis med dollarsedler og velprøvde KGB-metoder var nok til å stole på Russland i lengden.

Publisert 17. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 314 ord
TOMME GATER I KYIV: Agentnettverket Russland bygget opp i Ukraina forsvant som dugg for solen etter 24. februar i fjor. FOTO:NTB

Russlands plan for å sabotere og fortsette sin innhenting av etterretninger etter invasjonen av Ukraina i fjor, kollapset totalt, skriver Kyiv Post.

Frem mot invasjonen i februar 2022 hadde Russland bygget opp et stort nettverk av aktive og sovende spioner. De fleste var rekruttert fra de okkuperte områdene i øst, sier tidligere sjef for ukrainsk utenlandsetterretning, Valeriyj Kondratiuk, til avisen.

INNSETTELSE: Her er Kondratiuk avbildet sammen med Ukrainas president under førstnevntes innsettelse som sjef for utenlandsetterretningen i 2020. FOTO: Ukrainas presidentkontor

Kondratiuk forteller at Russland i lang tid hadde fulgt gamle og velprøvde metoder utarbeidet av Sovjetunionens KGB. Det handlet om falske flagg-operasjoner for å snu opinionen mot Ukrainas regjering, eller plassere spioner og operatører på sensitive steder over hele Ukraina.

Kontante penger var hovedverktøyet for å holde den hemmelige russiske operasjonen i drift.

– Fremfor alt ble politisk korrupsjon oppnådd med penger. Russland brukte milliarder av dollar bevilget til undergravende arbeid i Ukraina og sitt nettverket av agenter. Først og fremst innad i regjeringen, sier Kondratiuk til Kyiv Post.

Den tidligere sjefen for utenlandsetterretning forteller videre at agentnettverkets hovedoppdrag etter invasjonen, var å rapportere nøyaktig hvor kritisk ukrainsk militær infrastruktur befant seg.

Men hele nettverket av agenter, operatører og spioner kollapset i dagene og ukene etter invasjonen. Synet av at landsmenn tok opp kampen og regjeringen forble i Kyiv, fikk nettverket til å gå under jorden og kutte sin kontakt med russisk føringspersonell, sier Kondratiuk.

Å beholde livet ble viktigere enn penger fra Putin.