<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gass kan begynne å konkurrere mot kull igjen

Gassprisene har nå falt så mye at det kan begynne å konkurrere mot kull igjen.

Publisert 17. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 285 ord
GASS- OG OLJEPRIS NED: Oljegigantene følger etter på Wall Street. Foto: Equinor

Fredag formiddag var prisen på TTF gass under 50 euro pr. megawattime, det laveste den har vært siden sommeren 2021. Europeiske gasskontrakter har falt med mer enn 80 prosent fra toppen i august, og nesten 7 prosent på en uke. Fredag endte det på 49,05 euro pr. megawattime.

Når gassprisene er høye er det mer profitabelt å fyre med kull.

– Gassprisene har nå falt så mye at det igjen kan begynne å konkurrere mot kull, sa Stefan Ulrich, en analytiker ved BloombergNEF. 

Europeiske gasspriser har vært historisk høye, og i august var prisen på 340 euro pr. megawattime. Selv med fallet til under 50 euro, er prisen for gass fortsatt høy, sammenlignet med samme periode tidligere år. I februar 2021 var prisen for gass på litt over 15 euro pr. megawattime, ifølge tall fra Tradingeconomics.

– Vi er på det nivået nå hvor nedsiden er begrenset, samtidig som det er en klar oppside, spesielt hvis Kina våkner skikkelig, sa Steve Hill, konserndirektør for energimarkedsføring i Shell, ifølge Bloomberg.

Oljepris

Brent-oljen er ned 3,4 prosent til 82,22 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 3,7 prosent til 75,59 dollar. Denne uken har begge oljekategoriene falt rundt 5 prosent.

Råoljelagrene i USA steg med 10,5 millioner fat i forrige uke, ifølge American Petroleum Institute (API), som er USAs største bransjeorganisasjon for petroleumsindustrien. Konsensus innhentet av Reuters blant ni analytikere ventet en økning i råoljelagrene på 1,2 millioner fat.

Toril Bosoni, sjef for oljeindustri i IEA, sa torsdag at markedet fortsatt er relativt godt forsynt, men at det kan bli strammere til sommeren.

Så langt i dagens handel på Wall Street er oljegigantene ned. Chevron er ned 2,4 prosent til 162,54 dollar. Exxon er ned 3,43 prosent til 111,76 dollar, mens BP er ned 2,1 prosent til 40,09.