<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

TGS: E&P-selskaper forventer å betale mer i møter med service-selskaper

Publisert 2. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 493 ord
Finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

Finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS tror at oppgangssyklusen i seismikk kan vare i to til tre år til. Med forventninger om kostnadsvekst på 10-12 prosent hos lete- og produksjonsselskapene ligger det en erkjennelse av at de må betale mer.

Det sier Larsen til TDN Direkt i forbindelse med energikonferansen arrangert av Sparebank 1 Markets torsdag.

– Hvis du ser på tidligere sykluser så har de typisk vart i ti til tolv kvartaler. Vi er rundt fire kvartaler inn i syklusen, så forhåpentligvis betyr det at vi har ytterligere to til tre år igjen av denne, sier Larsen.

Det som er annerledes denne gangen er at man nå kommer fra et ekstremt lavt nivå, ifølge Larsen.

–I nedgangssyklusen har det vært nesten null investering på leting, i hvert fall på leting i frontier-områder, så det er nå et større oppdemmet behov for å hente seg inn igjen, sier han.

Finansdirektøren viser til den sterke veksten i guidingen for leting- og produksjon blant selskapets kunder.

– Vi har sporet 18 forskjellige lete- og produksjonsselskaper som har lagt frem sin guiding for 2023 så langt, og midtpunktet i guidingen deres er på 18 prosent vekst i 2023. Dette ser veldig bra ut for fortsettelsen av syklusen.

Larsen viser videre til en årlig undersøkelse fra Evercore der service-tilgjengelighet dukket opp for første gang på toppen av bekymringslisten for E&P-selskapers investeringsplaner.

– Det er gode nyheter for selskapene i servicebransjen. På kvartalspresentasjonene til E&P-selskapene snakker de alltid i disse dager om tilbudskjedebegrensninger og hvordan de forventer kostnadsvekst i forsyningskjeden. Det er gode nyheter for oss fordi hver gang vi har gått i diskusjoner med kunder over de siste årene har de alltid forventet lavere priser og presset prisene enda lavere, sier han.

– De erkjenner i hvert fall at de må betale mer for tjenestene og det er et godt utgangspunkt. Så sier jeg ikke at det blir enkle diskusjoner, sier han til TDN Direkt.

TGS er optimistiske på fremtiden og ser fortsatt gode markeder og fortsatt vekst fremover.

– Det er delvis basert på de makrofaktorer som vi ser og analysene som vi gjør og delvis basert på den dialogen vi har med våre kunder.

Han ser for tiden økt aktivitet i boring på frontier- områder og acreage-grab fra oljeselskapene.

– Det er helt åpenbart at det har vært en økt aktivitet i leting generelt og i frontier-områder mer spesifikt, sier han.

Seismikkindustrien er også mer konsolidert nå enn den har vært tidligere, påpeker Larsen.

– Det er alltid rom for konsolidering. Vi tror at nøkkelen til suksess er å fortsette å jobbe med enhetskostnaden på de produktene og tjenestene vi selger, og da er skala en viktig parameter. Det er selvfølgelig en god del andre ting vi kan gjøre, som vi jobber kontinuerlig med, men vi er opptatt av skala fordi det vil hjelpe oss til å levere billigere og bedre produkter til kundene, sier Larsen til TDN Direkt.

TDN Direkt