Investorlegende om Kina:– Det er galskap!
Mark Mobius, som er kjent for å investere i utviklingsmarkeder, advarer nå andre mot å investere i Kina.

Mark Mobius, grunnlegger av Mobius Capital Partners og stor tilhenger av investeringer i utviklingsmarkeder, sier til Fox Business at han ikke kan ta pengene sine ut av Kina på grunn av landets kapitalkontroll.
– Jeg er personlig berørt fordi jeg har en konto hos HSBC i Shanghai. Jeg kan ikke få ut pengene mine. Myndighetene begrenser strømmen av penger ut av landet, sier Mobius til programleder Maria Bartiromo på «Mornings with Maria» og legger til:
– Jeg ville vært veldig, veldig forsiktig med å investere i Kina.
Kontrollerende myndigheter
Ifølge investorlegenden beveger Kina seg nå i en helt annen retning enn hva landet gjorde under den tidligere lederen Deng Xiaoping, som startet det store reformprogrammet med den kinesiske økonomien.
– Nå har du en myndighet som tar gullaksjene i selskaper over hele Kina. Det betyr at de kommer til å prøve å kontrollere alle disse selskapene, sier han og legger til:
– Jeg synes ikke det er noe pent bilde, når myndighetene blir mer og mer kontrollorientert i økonomien.
Ifølge Mobius har Kina gjort en betydelig innsats for å hindre ham i å ta ut penger fra landet.
– Jeg får ingen forklaring på hvorfor de gjør dette. Det er bare utrolig. De setter opp alle slags hindringer, sier veteraninvestoren og fortsetter:
– De sier ikke 'Nei, du kan ikke få ut pengene dine'. De sier 'Gi oss alle papirene fra 20 år tilbake om hvordan du har tjent disse pengene' og så videre. Det er galskap!
Ser andre steder
Kommentarene fra Mobius kommer samtidig som en undersøkelse gjennomført av lobbygruppen American Chamber of Commerce viste at Kina ikke lenger blir sett som et prioritert marked i USA, skriver Fox.
I stedet for Kina mener nå forvalteren som er kjent for å være en stor tilhenger av investeringer i utviklingsmarkeder, at det beste investeringsalternativet med den største økonomiske oppsiden er India.
– Du har én milliard mennesker, de kan gjøre det samme som kineserne gjør. De kan gjøre samme type produksjon og så videre, sier han og legger til:
– Jeg er nå i Brasil, og her har du over 250 millioner veldig flinke mennesker og et åpent samfunn.Det er et annet alternativ.