<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikter høyere i Brasil

Equinor og Petrobras skal utrede muligheten for å bygge syv vindparker i Brasil med en samlet kapasitet på opptil 14,5 GW.

Publisert 7. mars 2023
Oppdatert 7. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 375 ord
PETROBRAS-AVTALE: For konsernsjef Anders Opedal i Equinor. Foto: NTB

 

Petrobras og Equinor har inngått en intensjonsavtale som utvider deres samarbeid til å omfatte utredning av den tekniske, økonomiske, og miljømessige gjennomførbarheten av syv havvindprosjekter utenfor kysten av Brasil, går det frem av en pressemelding.

Avtalen varer frem til 2028, og de syv prosjektene oppgis å ha et potensial til å produsere opptil 14,5 GW.

EQUINOR-AVTALE: For Petrobras, ledet av Jean Paul Prates. Foto: NTB

Avtalen som ble inngått på CERA-konferansen er et resultat av samarbeidet som ble inngått mellom partene i 2018, der omfanget er utvidet utover de to opprinnelig planlagte vindparkmulighetene Aracatu I og II (som ligger på kystgrensen mellom delstatene Rio de Janeiro og Espírito Santo).

– Banebrytende

I tillegg innebærer den nye avtalen at gjennomførbarheten av vindparkene Mangara (på kysten av Piauí), Ibitucatu (kysten av Ceará), Colibri (på kystgrensen mellom Rio Grande do Norte og Ceará), og Atobá og Ibituassu (begge på kysten av Rio Grande do Sul) – totalt syv prosjekter – skal utredes.

– Denne avtalen vil være banebrytende for ren og fornybar energi i Brasil ved å utnytte vårt lands betydelige havvindpotensial og framskynde utviklingen mot det grønne skiftet. Vi skal kombinere vår verdenskjente teknologiske innovasjonskapasitet offshore og vår erfaring fra det brasilianske kraftmarkedet med Equinors ekspertise fra havvindprosjekter i flere land, sier Petrobras-sjef Jean Paul Prates i en kommentar. 

Prates understreker likevel at det i første omgang dreier seg om utredninger, og at kommende investeringer avhenger av inngående analyser for å vurdere om prosjektene er gjennomførbare – i tillegg til regulatoriske endringer som legger til rette for godkjennelser.

Et kjerneområde

Siden 2001 har Brasil utviklet seg til å bli ett av Equinors kjerneområder. Olje- og gassporteføljen omfatter lisenser både under utvikling og i produksjon, deriblant Bacalhau i Santos-bassenget og Peregrino i Campos-bassenget.

På fornybarfronten har Equinor eierandeler i det Scantec-opererte solenergianlegget Apodi (162 MW), som kom i produksjon i 2018. I fjor startet byggingen i solenergiprosjektet Mendubim (531 MW), som gjennomføres i partnerskap med Scatec og Hydro Rein og planlegges å komme i produksjon i 2024.