<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nederland vil begrense tech-eksport

Nederland vil følge USAs fotspor, og sier at de ønsker å begrense eksporten av avansert teknologi. Dette kan ramme en av verdens største halvlederaktører.

Publisert 11. mars 2023 kl. 09.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 468 ord
BLIR RAMMET: ASML Holding er Europas største produsent av utstyr til produksjon av halvledere. Avbildet er adm. direktør, Peter Wennink.  Foto: Reuters

Ifølge BBC har den nederlandske regjeringen nylig sagt at de vil begrense eksporten av landets mest avanserte halvledere for å beskytte nasjonal sikkerhet, etter lignende grep fra USA.

Restriksjonene vil kunne ramme nederlandske ASML Holding, som er Europas største produsent av utstyr til produksjon av halvledere. 

ASML Holding er også det eneste selskapet i verden som produserer og selger maskiner som kan produsere de minste og mest avanserte halvlederne med EUV-teknologi (extreme ultraviolet lithography).

I en pressemelding fra ASML Holding skriver halvledergiganten de har måttet søke om eksportlisenser for for forsendelse av deres mest avanserte DUV-systemer som følge av de kommende restriksjonene. 

«Basert på vår forventning om den nederlandske regjeringens lisenspolitikk og den nåværende markedssituasjonen, forventer vi ikke at disse tiltakene vil ha en vesentlig effekt på våre økonomiske utsikter som vi har publisert for 2023 eller for våre langsiktige scenarier som annonsert under investordagen vår i november i fjor» skriver ASML i pressemeldingen. 

Venter kraftig salgsvekst

Det nederlandske halvlederselskapet la frem fasiten for fjoråret i februar. Salgstallene for 2022 landet på 21,2 milliarder euro, opp 18,7 milliarder euro året før. Dette tilsvarer en økning på over 13 prosent.

Selskapet fikk dermed en samlet bruttofortjeneste på 10,7 milliarder euro, mot 9,8 milliarder året før. 

«Til tross for de positive tallene, er realiteten at 2022 faktisk kunne vært enda bedre. Vår evne til å møte kundenes etterspørsel fortsatte å bli påvirket av et sett med omstendigheter som ikke var helt i vår kontroll» skrev konsernsjef Peter Wennink i rapporten.

I 2023 venter halvlederprodusenten en omsetningsvekst på over 25 prosent. I første kvartal ventes en omsetning på 6,1–6,5 milliarder euro, med en bruttomargin på 49–50 prosent.

«Vi fortsetter å se usikkerhet i markedet drevet av inflasjon, økte renter, resesjonsrisiko og geopolitiske utviklinger relatert til eksportkontroll. Imidlertid indikerer våre kunder at de venter at markedet henter seg inn i andre halvdel av året» kommenterte konsernsjefen. 

Spenninger i industrien

I høst ba ASML sine ansatte i USA om å avstå fra å tilby tjenester til kunder i Kina etter at Biden-administrasjonen utvidet forbudet mot å selge utstyr for å produsere halvledere i Kina uten lisens.

«De nye restriksjonene ender ikke reglene for utstyr som sendes av ASML ut av Nederland, og vi forventer at den direkte effekten på ASMLs samlede forsendelsesplan for 2023 vil være begrenset» skrev selskapet i respons til avgjørelsen.

Deretter la finansdirektør Roger Dassen ut en video etter utvidelsen av forbudet der han påpekte at dette kunne ha en indirekte effekt på etterspørselen etter halvlederutstyret, men at etterspørselen fortsatt er høyere enn tilbudet. Han nevnte også at dersom de var i en posisjon der de ikke lenger kunne levere verktøy til visse kunder i Kina vil det kunne kompenseres med kunder utenfor Kinas landegrenser.

Mens ASML ser en noe svekket etterspørsel fra enkelte kunder, forventer de fortsatt at både EUV- og dyp ultrafiolett (DUV)- forsendelser vil vokse kraftig i 2023 med begrenset påvirkning av USAs forbud.