<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbritannia kaster seg på atomkappløpet mot Kina

Programmet for strategiske atomubåter får sprøytet inn friske milliarder.

Publisert 13. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
PÅ USA-BESØK: Den britiske statsministeren, Rishi Sunak, ombord på museums-skipet USS Midway i San Diego søndag 12. mars.  FOTO: NTB

Storbritannias statsminister finjusterer fiendebildet og fremmer Kina som en «epokedefinerende utfordring overfor Storbritannia og allierte», skriver The Wall Street Journal.

Rishi Sunak sa til avisen søndag at den britiske regjeringen blant annet vil bruke ytterligere 6 milliarder dollar, tilsvarende 60 milliarder kroner, på sin flåte med atomubåter i Vanguard-klassen.

Atomubåtene skal ifølge Sunak vise styrke i støtten til Ukraina og avskrekke Kina.

Storbritannias atomarsenal er ifølge Royal Navy fordelt på fire strategiske angrepsubåter i Vanguard-klassen, lastet med 16 Trident II D-5 ballistiske missiler.

– Kina er et land med fundamentalt andre verdier enn våre, og jeg tenker på at Kina de siste fem årene har blitt stadig mer autoritære innenfor egne grenser, og stadig mer selvsikre utenfor, sier Sunak og legger til at Kinas oppførsel og handlinger viser at landet har intensjoner om å endre måten verden er sammensatt.

Kinas ambassade i Washington ville ikke gi WSJ noen kommentarer til den britiske statsministerens utspill.

Pengene Sunak lovet skal brukes i løpet av de to neste årene og mesteparten skal pløyes inn i landets atomubåtprogram, og for å kjøpe ammunisjon som skal etterfylle lagrene Storbritannia har tømt for å donere til Ukraina.

Sunak er i for øyeblikket i San Diego i USA for å forhandle rundt AKUS-avtalen som Finansavisen skrev om fredag. En avtale som også i stor grad handler om å svare på kinesisk maktoppbygging i Asia-og Stillehavsregionen.

– Truslene mot vår sikkerhet øker, verden har blitt et mer usikkert sted. Det vi trenger å gjøre, sammen med våre allierte er å utsamarbeide og utkonkurrere våre motstandere, sier Sunak til WSJ.