<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik unngår du baksmell – disse grepene må du ta

I dag får de første skattemeldingen sin. Dette er det viktigste å gjøre hvis du får baksmell. 

Publisert 14. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 316 ord
Article lead
lead
TA GREP: Skattemeldingen kommer i dag. Foto: Sindre Nikolai Aker
TA GREP: Skattemeldingen kommer i dag. Foto: Sindre Nikolai Aker

Fra i dag og ut mars sender Skatteetaten ut skattemeldingen til rundt fem millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende. Foreløpige tall viser at 2,9 millioner ligger an til å få skatt til gode.

– Skatteetaten vet mye om den enkelte, men vi vet ikke alt. Det kan være feil opplysninger i skattemeldingen og det kan være opplysninger om din økonomi som du selv må føre inn. Derfor må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige og eventuelt gjøre endringer før du leverer, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Nær 3 millioner mennesker ligger an til å få igjen på skatten i år, og de skal dele på 44,7 milliarder kroner. I gjennomsnitt blir det 15.400 kroner pr. hode. 900.000 ligger an til restskatt på til sammen 27 milliarder kroner. Gjennomsnittlig beløp er 29.900 kroner.

I fjor var tallene derimot vesentlig verre. Da fikk 2,7 millioner i snitt tilbake bare 10.900 kroner mens én million fikk 43.500 kroner i gjennomsnitt i skattesmell.

Dette kan du gjøre 

Inntekt, formue, bolig og gjeld er forhåndsutfylt i skattemeldingen, men du må sjekke at opplysningene er riktige. Du har selv ansvar for å fylle inn opplysninger som ikke står i den nesten ferdige skattemeldingen din.

– Endringer i livet ditt påvirker skatten din. Overgang til pensjonisttilværelse, endring i inntekt, færre reiser til arbeidsplassen og endring i lånerenter er eksempler på endringer som kan ha noe å si, forteller Schanke Funnemark.

«Du kan ha rett på fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Hvis du for eksempel har rett til reisefradrag, må du selv føre det inn», skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Hvis du er usikker på hvilke fradrag du kan få, og om du kan føre dem i skattemeldingen, så sjekker du fradragsveilederen på skatteetaten.no. Der får du hjelp med alt av fradrag, for eksempel riktig skatt på utleie og salg av bolig. 

Også enkelte investeringer som kryptovaluta, og verdier i andre land, må du selv føre inn i skattemeldingen.