<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette er dårlig nytt for renten

NAV-ledigheten falt til 1,8 prosent i mars. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank mener det er negativt for renten (utvidet).

Publisert 31. mars 2023
Oppdatert 31. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 374 ord
Article lead
lead
KOMMENTERER NAV-TALL: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank. Foto: SpareBank 1 SR-Bank
KOMMENTERER NAV-TALL: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Tall fra NAV viser fredag at 53.500 personer var registrert som helt arbeidsledige i slutten av mars, tilsvarende 1,8 prosent. Dette er ned fra 1,9 prosent i februar.

Konsensus pekte ifølge TDN Direkt mot en registrert (ujustert) ledighet på 1,9 prosent.

– Ledigheten holdt seg stabil i mars. Den er fortsatt på et lavt nivå og etterspørselen etter arbeidskraft er høy. De siste månedene har det imidlertid blitt færre ledige stillinger, særlig innen bygg og anlegg, kontorarbeid og reiseliv og transport, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte ifølge en pressemelding.

53.500 helt ledige og 10.800 arbeidssøkere på tiltak gir en bruttoledighet på 2,2 prosent av arbeidsstyrken. Legger vi til 23.500 delvis ledige har NAV totalt 87.800 registrerte arbeidssøkere, tilsvarende 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

5.000 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 4.500 av de delvis ledige. De permitterte utgjør samlet 0,3 prosent av arbeidsstyrken i mars.

I løpet av mars ble 13.100 nye arbeidssøkere registrert hos NAV. Dette tilsvarer rundt 700 per virkedag, justert for normale sesongvariasjoner.

– Dårlig nytt for renten

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank trekker frem fortsatt mange ledige stillinger og høy yrkesdeltakelse.

– Samtidig ser vi nå tegn til at bedriftene tar det litt roligere, og at økt rente og høy inflasjon treffer folks kjøpekraft. Antall ledige kan komme til å øke noe fremover. På generell basis er det selvfølgelig svært bra med lav arbeidsledighet. Det gir oss motstandskraft til å stå imot høy rente og høy inflasjon. Lav ledighet er bra for å opprettholde kjøpekraften i samfunnet, sier han i en kommentar.

Knudsen understreker dog at han i dagens situasjon noen klare fordeler om ledigheten øker noe fra dagens svært lave nivå. 

– Kostnadsveksten og inflasjonen er for tiden altfor høy og en høyere ledighet er med å presse ned inflasjonen. Det bidrar igjen til redusere presset for å øke renten. Det hadde vært godt nytt for renten for folk flest om ledigheten økte noe. Den stabilt lave ledigheten – også i mars – er derfor dårlig for renten, fortsetter sjeføkonomen.

– Arbeidsledigheten påvirker også boligprisene. Lav ledighet bidrar til trygghet i privatøkonomien – som igjen er med på å holde boligetterspørselen – og -prisene oppe, føyer han til.