<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Globale matpriser faller

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) falt globale matvarepriser for 12. måned på rad i mars.

Publisert 7. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
UKRAINA: Er kjent for sin produksjon av korn. Ofte er landet betegnet som Europas kornkammer. Foto: Pixbay

Offisielle tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) viser at globale matpriser i mars falt for 12. måned på rad.

FAOs Food Price Index som viser månedlige endringer i internasjonale priser på de mest handlede matvarene ligger nå 20,5 prosent lavere enn toppunktet som intraff etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor.

I gjennomsnitt lå indeksen på 126,9 poeng i mars, mot 129,7 i februar. Det er det laveste nivået siden juli 2021.

Ifølge FAO er det en miks av bedre tilbud, lavere importetterspørsel og utvidelse av initiativer som sikrer korneksport ut av Svartehavet som bidrar til at matvareprisene faller videre.

Indeksen viser at prisene på sukker og kjøtt økte med henholdsvis 1,5 og 0,5 prosent fra februar til mars, men prisene på korn, vegetabilsk olje og meieriprodukter falt med 5,6, 3,0 og 0,8 prosent.

– Prisene falt på verdensbasis, men er fortsatt svært høye og øker fortsatt i innenlandsmarkedet i mange land, som truer matsikkerheten til mange, sier sjeføkonom Maximo Torero i FAO.

Han trekker frem at dette spesielt er tilfelle i utviklingsland som er nettoimportører av mat, hvor situasjonen også forverres av at valutaene deres har svekket seg mot dollar og euro, samtidig som statsgjelden øker.