<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil bli kvitt all russisk gass

Betydelige volumer av russisk LNG strømmer fortsatt til Europa. Det vil Nederland gjøre noe med.

Publisert 12. apr. 2023
Oppdatert 12. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 350 ord
CLEAN BREAK: Nederlands energiminister Rob Jetten vil kutte ut all russisk LNG-import. Foto: NTB

Nederlands regjering jobber med å avslutte all import av flytende gass (LNG) fra Russland, melder Bloomberg

Etter at inngåelse av nye kontrakter ble stanset uten forvarsel tidligere i år, er det nå tidligere inngåtte kontrakter som står for tur. 

– Må gjøre det vi kan

– Vi må gjøre det vi kan for å forsikre oss om at det ikke er noe russisk fossil energi i systemet vårt, og vi har lyktes med kull, gass i rør, samt olje. Vi har mange samtaler med selskaper som bruker fasilitetene om å fase ut eksisterende LNG-avtaler, sier energiminister Rob Jetten.

NO GO: Nederland vil ikke lenger ha russisk fossil energi i sitt system. Her rørledninger nær et gassfelt på Jamal-halvøya i Russland. Foto: Bloomberg

Europa har lindret energikrisen med LNG fra hovedsakelig USA og Qatar etter at Russland kuttet det meste av gassforsyningen til kontinentet. Men betydelige volumer av russisk LNG fortsetter å strømme til Europa.

Grepet Nederland nå er i ferd med å ta vil ifølge nyhetsbyrået gjelde både spot- og langsiktige kontrakter. Landet er et transittland for gassforsyninger, noe som betyr at beslutningen kan få en bredere, europeisk effekt.

Fjerde størst i Europa

Nederland importerer fortsatt russisk LNG gjennom kontrakter signert før 2023, og disse står for rundt 15 prosent av samlet import. Skipssporingsdata Bloomberg har innhentet viser at landet pr. 12. april er Europas fjerde største kjøper av russisk LNG så langt i år, med over 287.000 metriske tonn (1 metrisk tonn = 48.700 kubikkfot).

Største kjøper er Spania, som har importert nærmere 1,35 millioner metriske tonn russisk LNG hittil i år. Regjeringen i Madrid går ikke like langt som den nederlandske, og har nøyd seg med å be LNG-importører i brevs form om ikke å signere nye avtaler om russiske leveranser.