<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjempeinnskudd i Saudi Arabias nasjonale fond

Saudi Arabia overfører ytterligere verdier fra Aramco til deres nasjonale fond.

Publisert 16. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 146 ord
FONDET ESER UT: JKronprins Mohammed bin Salman overfører ytterligere verdier fra Aramco til PIF. LUDOVIC MARIN

Saudi-Arabias regjering overførte nylig ytterligere 4 prosent av verdens største oljeselskap, Saudi Aramco til Saudi Arabias nasjonale fond. Summen tilsvarer 80 milliarder dollar. Avtalen vil kutte den saudiske regjeringens direkte eierskap i verdens største energiselskap til like i overkant av 90 prosent, sa SPA. 

Saudi Aramco sa at «overføringen ikke har noen innvirkning på selskapets operasjoner, strategi, utbyttepolitikk eller styringsrammeverk.»

 Flyttingen er en del av en ambisjon om å diversifisere økonomien og utvide investeringsmuligheter i tråd med Saudi Vision 2030, sa kronprins Mohammed Bin Salman. Aramcos markedsverdi er forøvrig like i overkant av 1,9 billioner dollar.

Regjeringen overførte allerede 4 prosent til Saudi Arabias nasjonale fond (PIF) i fjor. Overføringen er en del av en plan for å øke fondet som i dag har forvalter 620 milliarder dollar til mer enn 1 billion dollar innen 2025. I 2019 solgte Saudi Arabia nesten 2 prosent av Aramco i et børsnotering.