<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Feil om styrekompensasjon i Freyr

Styret i Freyr har ikke mottatt 60 millioner kroner, skriver arbeidende styreleder Torstein Dale Sjøtveit.

Publisert 17. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
TILBAKEVISER PÅSTANDER OM OPSJONER: Hadde selskapets informasjon om de faktiske forhold rundt opsjonsordningen vært tydeligere, kunne vi kanskje unngått disse feiltolkningene, skriver Torstein Dale Sjøtveit. Foto: NTB

Medieoppslag og leserinnlegg de siste ukene, senest i Finansavisen 12. april, har gjengitt misforståelser og feil om kompensasjonsordninger i Freyr Battery. Det er blant annet skapt et inntrykk av at styret i Freyr har mottatt verdier tilsvarende 60 millioner kroner. Dette stemmer ikke.

Med utgangspunkt i etableringen på Mo i Rana, har Freyr Battery allerede blitt et internasjonalt selskap, notert på New York-børsen og med globale ambisjoner om å produsere battericeller med fornybar energi for å akselerere det grønne skiftet. Vi har ledere og medarbeidere fra 30 land, de fleste av dem basert i Norge og mange av dem i Mo i Rana. Fire av styrets åtte medlemmer er amerikanske statsborgere.

Selskapet har siden 2018 mottatt totalt 203 millioner kroner fra norske myndigheter. La meg for ordens skyld understreke at beløpet har gått uavkortet til investeringer i pilotfabrikken vi akkurat åpnet i Mo i Rana, og ikke til utbetaling av kompensasjon til hverken styre eller ledelse. Vi har i tillegg fått en indikasjon på en lånegaranti eller et mulig lån fra Eksfin på opp mot 4 milliarder kroner. I motsetning til det som fremkom i leserinnlegget 12. april, er denne garantien foreløpig ikke utløst.

Freyrs styremedlemmer mottar et årlig honorar på 100.000 dollar hver. De norske styremedlemmene får beløpet utbetalt i norske kroner. Honorar for komitearbeid i styret kommer i tillegg til styrehonorar, og utgjør mellom 10.000 og 35.000 dollar per år.

Styret har mottatt opsjoner som foreløpig hverken representerer utbetalinger eller opptjente beløp. Opsjonene er i rapportering til det amerikanske finanstilsynet (Securities and Exchange Commission) oppgitt med en teknisk regnskapsverdi, i tråd med pålegg for selskaper som er børsnotert i USA. Dette har bidratt til å skape et feilaktig inntrykk av at styret har fått utbetalt store verdier basert på opsjonsprogrammet. Hadde selskapets informasjon om de faktiske forhold rundt opsjonsordningen vært tydeligere, kunne vi kanskje unngått disse feiltolkningene.

Torstein Dale Sjøtveit

Arbeidende styreleder i Freyr Battery