<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vestres kjærlighetserklæring

Publisert 23. apr. 2023
Oppdatert 27. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 432 ord
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder 24. april 2023.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at han elsker å være næringsminister. Det tror vi på. Og i løpet av dager er han plutselig blitt en mulig kronprins i Arbeiderpartiet hvis Jonas Gahr Støre ikke orker eller vil være statsminister lenger.

Vestre er bare 36 år, så dette er en kometkarriere.

Men Vestre er langt fra et ubeskrevet blad. Etter juridisk embedseksamen ved Universitetet i Oslo i 2017, har han rukket å være politisk rådgiver for Aps stortingsgruppe og politisk rådgiver for daværende næringsminister Trond Giske. Han har til og med fått priser for å være landets beste vekstskaper og årets bærekraftsleder.

Det siste må være fordi han, sammen med sin mor, eier møbelfabrikken Vestre i Eidskog kommune. Sønn 70 prosent. Mor 30 prosent.

Når Jan Chr. Vestre blir kritisert for å være millionær eller rik, slik noen fremstilte han under sluttrunden om posisjoner i Ap sist uke, svarer Vestre at Ap er et parti åpent for alle, og han måtte overta ledelsen av familiebedriften da faren døde av kreft da junior bare var 25 år.

Det er nesten slik at vi må kunne si at Jan Chr. Vestre som næringsminister er et blinkskudd.

Vi forstår at han elsker denne posisjonen.

Skal man finne noe å utsette på Vestre, må det være at han er for ivrig. Alt skal gjøres nå.

Selv om Vestres bakgrunn er utemøbler, har Vestre bestemt at det er batterier som er Norges nye næring etter oljen og gassen. Han har derfor villig og med generøs hånd delt ut milliardgarantier og direkte støtte til private selskaper som ikke har produsert et eneste batteri så langt.

Og selv om Vestre er en meget sterk motstander av (høye) for høye lederlønninger, har hans favorittbatterifabrikk (Freyr) øst ut tidenes høyeste styrehonorarer og lønninger. Helt i orden, sier Vestre. De private selskapene må få gjøre som de vil.

Hans egen møbelfabrikk har da også fått mer enn romslig støtte fra sin vertskommune.

Snart vil Vestre legge frem et lovforslag om kvotering av kvinnelige styremedlemmer også i småbedrifter. Han ville opprinnelig ha kvotering helt ned på mikronivå (rørleggerne eller frisørene med egen butikk), men skal angivelig nå starte med de mellomstore og store bedriftene (de ikke-børsnoterte). Han lytter faktisk til høringsuttalelser.

Bakgrunnen som jurist, bedriftseier og leder, koblet sammen med en politisk karriere som går tilbake til Utøya-tragedien og AUF, gjør trolig Jan Chr. Vestre til den beste næringsministeren landet kunne få.

At han ler og skravler hele tiden kan nok være slitsomt for mange, men livsgleden og lysten til å gjøre en forskjell kan bringe ham helt til topps i Ap.