<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbanker konkurrerer om First Republic

Ifølge en rekke internasjonale medier er de amerikanske storbankene JPMorgan og PNC Financial Services Group i budkrig over skadeskutte First Republic som en del av FDIC-overtakelsen.

Publisert 29. apr. 2023
Oppdatert 29. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
Article lead
lead
KRISE: Aksjen til First Republic falt 50 prosent fredag etter FDIC-rykter. Avbildet er en av filialene til First Republic Bank i San Francisco, California.  Foto: Reuters
KRISE: Aksjen til First Republic falt 50 prosent fredag etter FDIC-rykter. Avbildet er en av filialene til First Republic Bank i San Francisco, California.  Foto: Reuters

Problemene for First Republic begynte som følge av kollapsen i Silicon Valley Bank og Signature Bank, noe som førte til en krise i den amerikanske banksektoren.

Det amerikanske innskuddsgarantiselskapet FDIC har stengt ned Signature Bank og Silicon Valley Bank, og nå ryktes det altså om at FDIC kommer til å gjøre det samme med First Republic.

Som en del av inngrepet fra FDIC skriver en rekke internasjonale medier lørdag morgen, inkludert Wall Street Journal og Bloomberg, at FDIC har bedt flere amerikanske storbanker om å legge inn bud på den skadeskudde banken med en frist satt til søndag.

Ifølge Bloomberg er det hovedsakelig storbankene JPMorgan og PNC Financial Services Group som vist interesse for overtakelse av First Republic.

Dette kommer etter at banken stupte over 50 prosent fredag.

Dyster kvartalsrapport

Mandag etter børsens stengetid presenterte First Republic kvartalsresultater med et innskuddsfall på 41 prosent til 104,5 milliarder dollar mot forventet 137 milliarder dollar. Det neste sjokket var ifølge Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes at FRB-ledelsen bare holdt en 12 minutters kvartalspresentasjon uten å ta spørsmål.

I løpet av tirsdag kom det informasjon om at First Republic prøvde å selge mellom 50 til 100 milliarder dollar i boliglån med lang løpetid. For å kjøpe lånene skulle kjøperne i tillegg få rett til å kjøpe aksjer pluss preferanse aksjer i FRB.

I og med at innskuddene har fortsatt å strømme ut av banken er det ikke overraskende dersom FDIC raskt tar over banken.