<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hollywood-forfattere er livredde for kunstig intelligens

Frykter fremtidens jobbmarked for forfattere forsvinner.

Publisert 3. mai 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 224 ord
KUNSTIG INTELLIGENS: Forfattere i Hollywood streiket blant annet i frykt for KI. FOTO:NTB

Forfattere bak filmer og tv-serier produsert i USA, også kjent under samlebegrepet Hollywood-forfattere, mønstrer til kamp mot kunstig intelligens (KI), skriver Reuters.

Fagforeningen Writers Guild of America har satt høyt opp på agendaen hvilke innvirkninger KI kan få rundt arbeidet til manusforfattere. 

Fagforeningen ønsker å begrense bruken av KI mens studioene og selskapene som produserer film og tv på sin side opplever at annonseinntektene synker og at strømmetjenestene sliter med lønnsomhet.

Striden om KI er en av flere saker som førte til at Hollywoods film- og TV-skribenter streiket mandag denne uken.

Manusforfatteren John August som sitter i fagforeningens forhandlingskomité, sier at det er spesielt to årsaker til de store bekymringene.

– Vi ønsker ikke at materialet vårt skal brukes til å mate KI, og vi ønsker heller ikke å fikse de slurvete førsteutkastene deres, sier han.

I Hollywood hjelper alt KI til med å slette rynker fra aldrende skuespillere til å rydde opp i banning.

– Vi trodde at kreativitet i seg selv var den siste bastionen, linjen i sanden, som ville stoppe maskiner fra å erstatte noens jobb, men KI kan hjelpe forfattere med å bryte «det blanke ark-fenomenet», sier Mike Seymour, medgründer av Motus Lab ved universitetet i Sydney.

Fagforeningen hevder at materiale generert av f.eks ChatGPT ikke skal betraktes som «litterært materiale» eller «kildemateriale», etter vilkår som allerede er definert i kontrakten deres.