Fem av Russlands rikeste har mottatt rundt 10 milliarder dollar i utbytter fra sine selskaper siden starten av 2022, melder Bloomberg og viser til sin milliardær-indeks.
Dette står i kontrast til mange russiske selskaper som suspenderte eller kansellerte utbyttebetalingene etter at president Vladimir Putin gikk inn i Ukraina.
Investerer lokalt
Haken med utbyttene er bare at det er få steder å investere.
– Vestlige sanksjoner har i bunn og grunn stengt døren for russiske milliardærer og dyttet dem nærmere Kreml. Dette øker selvsagt Russlands kontroll over deres formuer og støtter Putins oppfordringer til eliten om å investere i Russland og ta pengene hjem igjen, sier analytiker Liana Semtsjuk i det britiske konsulentselskapet Sibylline.
Utbyttemilliardene pløyes dermed inn i hjemlige selskaper som tidligere ikke har blitt vurdert.
Eksempelvis opplyste kilder til nyhetsbyrået i mai at Vagit Alekperov, medgründer av Russlands nest største oljeprodusent Lukoil, har budt på en kontrollerende eierandel i det russiske søkemotorselskapet Yandex. Det vil i så fall bli oligarkens første store investering utenfor oljesektoren.
Diversifisering
Videre har Vladimir Potanin, Russlands rikeste og største aksjonær i gruvegiganten Norilsk Nickel, gått inn og tatt en 35 prosents eierandel i TCS Group Holding, bedre kjent som den ledende fintech-aktøren Tinkoff Bank. Potanin har også kjøpt Rosbank PJSC fra Societe Generale gjennom sitt holdingselskap Interros, og er en av Yandex-budgiverne i tillegg til Alekperov.
For sistnevnte, Leonid Mikhelson og Gennadij Timtsjenko, ble de fete utbyttene stimulert av den kraftige oppgangen i energiprisene i kjølvannet av invasjonen. Russlands største produsent av flytende naturgass (LNG), Novatek der Timtsjenko eier 23,5 prosent, delte ifølge Bloomberg ut sin største utbytte noensinne. Lukoil-utbyttet var tidenes nest største.
For den Andrej Gurjev-kontrollerte gjødselprodusenten Phosagro bød 2022 på historiens beste resultat.