<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed holder renten uendret

Fed holder renten uendret etter å ha hevet ved de ti foregående rentemøtene.

Publisert 14. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 212 ord
ER BLITT HØRT: Markedet hadde fått med seg signalene fra Jerome Powell og Fed, og ventet ingen renteheving onsdag. Foto: Reuters

Onsdag kveld (norsk tid) bekreftet Federal Reserve det de fleste markedsaktørene og analytikerne hadde ventet; styringsrenten forblir mellom 5,00 og 5,25 prosent, i hvert fall inntil rentemøtet i juli.

Dermed stanset rekken med rentehevinger på 10 rentemøter på rad. Fed har ved samtlige anledninger i 15 måneder hevet styringsrenten, og har på den tiden løftet nivået med 5 prosentpoeng.

«Skip», ikke pause

Det betyr ikke at Fed med denne beslutningen har lagt seg på en «tiden får vise»-linje. Tvert imot er signalet fortsatt at det kommer en renteheving til, trolig i juli.

Årsaken til at Fed ikke hevet renten nå, i stedet for å vente en måned, er primært at Fed-sjef Jerome Powell og resten av Federal Open Market Committee trenger tid for å vurdere hvor stor innstramming bankene har gjennomført gjennom strammere kreditt etter bankuroen som startet med Silicon Valley Bank-kollapsen. Dessuten er tiden inne for å få bedre oversikt over hva de mange rentehevingene til nå betyr for den amerikanske økonomien.

Tirsdag denne uken viste amerikanske konsumpristall et større fall enn ventet. Total inflasjon er mer enn halvert siden september, og er nå 4,0 prosent. Fallet i kjerneinflasjonen går saktere, men den nåværende takten på 5,3 prosent er i det minste ned mer enn et prosentpoeng de siste halvåret.