<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skattedebatt i Sveits: – Vi vil unngå det norske syndromet

Norge vikles inn i skattedebatten i Genève. – Vil vil unngå det norske syndromet der de rike flytter, sier presidenten i det lokale handelskammeret.

Publisert 17. juni 2023
Oppdatert 17. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
FRYKTER SKATTEFLUKT: Som i Norge ryker skattedebatten varmt i Sveits.  – Vi vil absolutt unngå det norske syndromet der de rike flytter, sier Vincent Subilia, president i handelskammeret i Genève. Foto: Bloomberg

Valget i Genève den Sveits den 18. juni kan ha mye å si for et tusentalls rike millionærer i regionen. Da skal innbyggerne stemmer om å innføre en såkalt solidaritetsavgift på de med en formue på mer enn 3,3 millioner dollar, vel 34,5 millioner kroner etter dagens kurs.

I praksis er det en utvidelse av den eksisterende formuesskatten i kantonen. Formuesskatten, som allerede er på 1 prosent, vil effektivt heve satsen til 1,5 prosent, skriver Bloomberg, som viser til beregninger fra tankesmien Avenir Suisse.

Et sted mellom 4.200 til 10.000 innbyggere rammes av den ytterligere avgiften, hvilket vil være om lag 1 prosent av befolkningen.

Ifølge byrået er dette et forslag som stammer fra pandemien, en tid preget av massive budsjettunderskudd. Siden den gang har ting endret på seg: I 2022 rapporterte regionene en rekordhøyt budsjettoverskudd på tilsvsrende 8,5 milliarder kroner.

– Farlig

Som i Norge skaper skatt mye debatt – også i Sveits. Det nylig valgte byrådet peker på overskuddet og anbefaler å stemme mot innføringen av en ytterligere avgift.

Lokale motstandere trekker også frem Norge som skrekkeksempel, hvor en økning i formuesskatten fra 1,0 til 1,1 prosent – et lavere nivå enn det som blir foreslått i Genève – har ført til at en rekke formuende nordmenn har flyktet landet. De aller fleste til mer skattvennlige kantoner i nettopp Sveits.

– Vi vil absolutt unngå det norske syndromet der de rike flytter, sier Vincent Subilia.

Han er president i handelskammeret i Genève og kritiserer forslaget i sterke ordelag.

– Det er farlig, fordi det kan sette oppholdet til Genèves velstående borgere i fare, sier han.

Inntektstap

Byens største skattebetalere bidro med rundt 8 milliarder kroner i skatt i fjor. Det er 83 prosent av kantonens samlede skatteinntekter, ifølge skattedata. 

– Det er et lite antall. Men om ti av dem flytter ut av regionen, vil det redusere skatteinntektene med 200 millioner sveitserfranc (vel 2,3 milliarder kroner, red. anm.) i inntekter, sier Subilia.

Sveits’ grønne parti, som er med i koalisjonen som har kommet med forslaget, sier de ikke tror rike innbyggere vil flytte som følge av at skatten øker med 0,5 prosent.