<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utelukker ikke faren for resesjon

Janet Yellen, som er finansminister i USA, sier at det er en avtagende risiko for resesjon. Men hun tør ikke å utelukke det.

Publisert 23. juni 2023
Oppdatert 23. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 207 ord
OPTIMIST: Janet Yellen ser lavere risiko for resesjon.  Foto: Bloomberg

Finansminister Janet Yellen ser en avtagende risiko for at USA havner i en resesjon og antyder at en nedgang i forbrukernes utgifter kan være prisen å betale for å holde inflasjonen under kontroll. Det skriver Bloomberg.

– Sjansen for resesjon har gått ned. Årsaken til det er at arbeidsmarkedet har vist motstandsdyktighet, og inflasjonen er på vei ned, sier Yellen, men legger likevel til:

– Jeg kommer ikke til å si at det ikke er en risiko for resesjon.

I mai viste arbeidsledighetstallene seg å være bedre enn forventet av alle økonomer. I tillegg har eiendomssektoren og detaljhandelen vist imponerende motstandskraft i løpet av forrige måned, til tross for Federal Reserves aggressive pengepolitikk.

Yellen kommenterer også forbruket i befolkningen, og vektlegger at det er behov for en viss nedgang i forbruket for å holde inflasjonen under kontroll.

– Inflasjonen har gått mye ned, og det er enda mer i vente, sier Yellen. 

Når det gjelder debatten om hvorvidt Fed burde øke sitt inflasjonsmål fra 2 prosent, som ble vedtatt i en tid med svak vekst og investeringer, indikerte Yellen at en slik diskusjon ikke er hensiktsmessig på et tidspunkt der beslutningstagere kjemper for å begrense en prisøkning.

– Vi kunne hatt en flott debatt om hva inflasjonsmålet burde være, men dette er ikke tiden for den debatten.