<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svenskene hever renten

Riksbanken jekker opp styringsrenten med en kvarting, og varsler minst én til i år. Den svenske kronen reagerer med svekkelse.

Publisert 29. juni 2023
Oppdatert 29. juni 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 585 ord
Article lead
lead
HEVER RENTEN: Sentralbanksjef Erik Thedéen lot det være med en kvarting denne gangen. Foto: Anders Wiklund/TT
HEVER RENTEN: Sentralbanksjef Erik Thedéen lot det være med en kvarting denne gangen. Foto: Anders Wiklund/TT

Det var bred forventning om en renteheving på 25 basispunkter til 3,75 prosent i Sverige torsdag, noe som også ble utfallet. Nå forventes det en topp på 4,05 prosent tidlig neste år.

«Inflasjonen avtar, men er fortsatt altfor høy. Ny informasjon, som at tjenesteprisene øker uventet raskt og en svakere krone, tyder på at inflasjonen avtar saktere enn ventet», skriver Riksbanken i begrunnelsen.

«Prognosen er at styringsrenten settes opp minst én gang til i år», står det videre.

Etter en heving på 50 punkter på forrige rentemøte, var det liten tro på at Riksbanken ville klinke til med nok en dobbel denne gangen. 

Det til tross for at inflasjonen i nabolandet vårt er enda høyere enn i Norge, samt at den svenske kronen har svekket seg mer mot euro enn den norske. 

Umiddelbar svekkelse

Den svenske kronen svekket seg markant like etter rentekunngjøringen var ute. Klokken 9.29 kostet en euro 11,74 svenske kroner, mens klokken 9.43 var prisen 11,82 kroner. Det er det svakeste den svenske kronen noensinne har vært.

Den svenske kronen svekket seg også opp mot 0,4 prosent mot dollaren. Det tok imidlertid ikke lang tid før kronen landet tilbake på gamle nivåer mot euroen og dollaren.

I april startet Riksbanken å selge statsobligasjoner som et virkemiddel for å normalisere sentralbankens balanse. Nå har de besluttet å øke salgstakten for statsobligasjoner fra 3,5 til 5 milliarder svenske kroner pr. måned fra og med september i år.

«Dette kan bidra til en sterkere krone og bedre Riksbankens evne til å dempe inflasjonen», mener banken.

Det planlegges ikke for salg av ikke-statlige obligasjoner, og det blir poengtert at å øke styringsrenten er det viktigste og mest effektive virkemiddelet for å stramme pengepolitikken.

«Det er usikkert hvor mye pengepolitikken skal strammes inn for at inflasjonen skal falle tilbake og stabilisere seg nær 2 prosent-målet, men Riksbanken vil gjøre det som kreves».

Høyeste på 15 år 

Ifølge SVT er renten nå på sitt høyeste på nesten 15 år. Økonomikommentator hos den svenske kringkasteren, Alexander Norén, sier hevingen var som ventet.

– Dette er snarere et eksempel på en sentralbank som tenker at «vi tar det rolig i svingene og ser hva som er rundt hjørnet» i stedet for å haste for fort. Vi har nok whiplash-skader fra sentralbankens tidligere full gass med negativ rente og stigende boligpriser og aksjemarkeder på grunn av det, sier han.

Rentebanen ble også hevet med ytterligere 20 basispunkter, noe som var mer enn DNB Markets hadde forventet.

«Etter vår vurdering er økningen et direkte resultat av internasjonale renter som har steget langt mer enn forventet i april, samt oppsiderisikoen for inflasjon dersom den svenske kronen fortsetter å svekke seg», skriver seniorøkonom Oddmund Berg.

Liten sjanse for dobbel

Selv om de fleste analytikere holdt en knapp på en kvarting, mente Handelsbanken Capital Markets at det var en «ikke helt triviell risiko» for at det ble en dobbel.

«Spoler vi tilbake til april-møtet, varslet Riksbanken at en ny renteheving kunne komme enten i juni eller september. Men ting har så visst endret seg, og det er nå helt usannsynlig at de ikke vil heve i dag; usikkerheten dreier seg kun om størrelsen på hevingen, og deretter den videre oppjusteringen av rentebanen», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i dagens morgenrapport.

Han viser til at andre sentralbanker har levert en rekke haukete rentebeskjeder i det siste, og at de siste inflasjonstallene bidro til å øke presset mot Riksbanken.

«Ergo, renten videre opp i dag, og våre svenske analytikere tror også at renten vil settes videre opp i både september og november, til 4,25 prosent».