<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen bykser på Saudi-grep

Saudi-Arabia og Russland kunngjør kutt i oljeproduksjonen i håp om en mer langvarig, sterkere oljepris.

Publisert 3. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 390 ord
KUTTER: Kronprins Mohammed bin Salman, som styrer oljelandet Saudi-Arabia. Foto: Bloomberg

  -   -  

Saudi-Arabia er sammen med oljekartellet OPEC+ kjent for å ta grep når oljeprisen synker litt for lavt for deres smak.

Brent-oljen, også kalt nordsjøoljen, har stort sett vaket mellom 72 og 75 dollar fatet de siste ukene. Nå har Saudi-Arabia kunngjort at de forlenger sitt frivillige produksjonskutt på 1 million fat pr. dag ut august, melder Bloomberg.

Nordsjøoljen bykset opp nær 2 prosent på nyheten, men er ved 13-tiden opp 1,2 prosent til 76,00 dollar fatet. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 74,82 dollar ved stengetid fredag før helgen.

WTI-oljen stiger 1,1 prosent, og blir omsatt for 71,25 dollar fatet. 

Nyheten sender også flere oljeaksjer på Oslo Børs oppover. Equinor og Aker BP stiger rundt 3 prosent. 

Ventet kutt

Saudi-Arabias kutt på 1 million fat pr. dag startet i juli, og vil fortsette ut august, i tillegg til eksisterende kutt avtalt i OPEC+. Ifølge det statseide nyhetsbyrået Saudi Press Agency kan kuttene bli forlenget ytterligere.

Dermed vil kongerikets oljeproduksjon være på 9 millioner fat pr. dag, som ifølge Bloomberg er det laveste på flere år. Så langt har det vært lite belønning i form av vedvarende høye oljepriser, påpeker avisen.

Saudi-Arabia trenger en oljepris på over 75 dollar fatet for å ikke gå med budsjettunderskudd. Dermed var ikke dagens kutt særlig overraskende for tradere og analytikere, som så dette komme.

Russland følger etter

Russland har også kommet på banen, og vil redusere sin oljeeksport med 500.000 fat pr. dag i august, ifølge visestatsminister Alexander Novak.

Det var ventet at oljeprisen ville få en solid opptur i år, men den har uteblitt. Nordsjøoljen stengte i 86 dollar fatet før nyttår, men stigende renter, frykten for resesjon og lav etterspørsel fra Kina har heller svekket prisen.

Wall Street-tungvektere, som Goldman Sachs og Morgan Stanley, så opprinnelig en oljepris på over 100 dollar fatet ved utgangen av året. De prognosene er nå skrinlagt. Likevel forventes oljeprisene å stige i løpet av andre halvår.

Medier nektes adgang

Opec skal holde møte i Wien 5. og 6. juli, og ifølge NTB skal flere store medier være nektet adgang. Det samme skjedde før oljekartellets møte i juni.

Bloomberg, Reuters og The Wall Street Journal er blant dem som ikke får dekket møtet fra innsiden.

– Vi er svært bekymret over at Opec ekskluderer enkelte journalister, deriblant fra Bloomberg, fra neste ukes møte, sier Bloomberg i en uttalelse.