Krigen en hel verden frykter

En G7-advarsel i mai utløste sterke reaksjoner i Beijing, og frykten for en militær konflikt mellom USA og Kina utløser nå pengeflukt blant taiwanere. 

Publisert 4. jul. 2023
Article lead
UTLØSER FRYKT: Kinas president Xi Jinping har trappet opp den militære aktiviteten rundt Taiwan. Foto: NTB

Intervjuer Financial Times har gjort med flere taiwanske formuesforvaltere avslører at kundene har trappet opp investeringene i flyttbare eiendeler for å beskytte formuen og forberede en vei ut – i tilfelle Kina skulle gå til krig. 

Opptrappingen skjøt fart i august, da Kina avholdt militærøvelser rundt Taiwan – som stormakten hevder er deres territorium. Taiwan forklarer mye av den økte spenningen mellom Kina og USA, og det utløste sterke reaksjoner i Beijing da G7-landene i en uttalelse etter mai-møtet advarte mot bruk av militærmakt mot øya. 

Går for kunst og diamanter

Én forvalter påpeker overfor avisen at flere kunder investerer i kunst og diamanter, og det er særlig kunder tilknyttet det taiwanske regjeringspartiet – med et svært anstrengt forhold til Beijing – som driver trenden.

RØMMER TAIWAN: Warren Buffett. Foto: NTB

– Det faktum at trusselen om et kinesisk angrep har blitt mer åpenlyst anerkjent blant taiwanere det siste året har gjort flere oppmerksomme på behovet for å tenke på nye måter å forvalte pengene på. Tidligere var det bare de ultrarike som tenkte pengene deres var tryggere i utlandet. Nå ser vi også middelklassen snakke om dette, sier en toppleder i et taiwansk family office.

Investeringsbankveteranen C Y Huang peker på Warren Buffett som forklarte exiten i halvlederprodusenten Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) med geopolitiske bekymringer.

– Folk er nervøse. (...) Selv disse rike amerikanerne synes Taiwan er farlig. Folk her føler at dette ikke betyr at det vil bli krig, men du spøker ikke med dine egne penger, legger han til overfor Financial Times.

Topper Tangens fryktliste

Den norske oljefondsformuen er heller ikke til å spøke med, og i et intervju med Dagens Industri i juni trakk Nicolai Tangen frem en eskalering av konflikten i Taiwan som noe av det han frykter aller mest.

FRYKTER TAIWAN: Oljefondsjef Nicolai Tangen. Foto: NTB

– Taiwan er en av risikoene vi vurderer. Vi utfører stresstester på fondet, og ser på hva som vil skje i en slik situasjon. Hvis det oppstår en alvorlig geopolitisk konflikt, kan markedet raskt falle med 40 prosent, sa han.

I et intervju med Finansavisen i oktober i fjor la heller ikke forvalter Jan Petter Sissener skjul på sin Taiwan-frykt.

– Det eneste som kan forårsake et krakk er en åpen konflikt mellom USA og Kina om Taiwan eller om Putin skulle slippe en atombombe, sa han da.

Har mye i skatteparadiser

Taiwan har lenge vært blant landene med høyest andel av formuen plassert i skatteparadiser. En studie gjort av University of California-økonom Gabriel Zucman i 2018 viste ifølge Financial Times at utenlandsplassert, taiwansk formue tilsvarer 22 prosent av BNP, mot under 10 prosent i gjennomsnitt på verdensbasis.

Røttene til denne ubalansen kan spores tilbake til sent 1980-tall og tidlig 1990-tall, da taiwanske selskaper trosset Taipei og investerte i Kina da Beijing begynte å åpne opp økonomien. For å gjemme pengene satte mange opp taiwanske skallselskaper i Hongkong og globale skatteparadiser som De britiske Jomfruøyer og Caymanøyene.

Dette mønsteret endres nå av at taiwanske selskaper gradvis flytter produksjonen fra Kina til ulike steder, inklusive sørøst-Asia. Videre har Taipei innført nye regler som skattlegger innbyggernes globale inntekter fra og med i år.