<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Handelsbanken om BNP-tallene: Støtter renteheving i august

– Dataene fortsetter å støtte Norges Banks strategi om en ny renteøkning i august, mener sjeføkonom.

Publisert 7. juli 2023
Oppdatert 7. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
ØYNER HEVING: Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

Fredag morgen slapp Statistisk sentralbank tallene for BNP Fastlands-Norge i mai. Fasit ble at norsk økonomi vokste 0,5 prosent, etter en tilsvarende nedgang måneden før.

Handelsbanken mener oppgangen var som ventet, og at det gir støtte til nok en renteheving fra Norges Bank i august.

«Totalt sett har aktiviteten stabilisert seg; Veksten de siste tre månedene har vært nær null prosent», skriver skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i en kommentar.

«Alt i alt var det i tråd med Norges Banks forventninger, og her merker vi også at den registrerte arbeidsledighetsraten har utviklet seg som forventet. Dataene fortsetter å støtte Norges Banks strategi om en ny renteøkning i august», skriver han videre.

Forklarer økningen

Hov peker på vareforbruket, som økte med 2,7 prosent i mai etter en betydelig nedgang i april.

«Dette ga også et løft til merverdiavgiften og forklarte nesten hele økningen i Fastlands-BNP i mai. Tallene har vært volatile de siste månedene, antakeligvis på grunn av timingen av påskeferien, samt at flere bransjer også ble påvirket av streiker i april», skriver økonomen.

DNB Markets konkluderer med at veksten er tilbake på sin flate trend, som forventet av sentralbanken.

«Alt i alt vurderer vi dagens lesing å være i tråd med Norges Banks prognose, noe som resulterer i uendrede utsikter for styringsrenten», skriver seniorøkonom Oddmund Berg.

Tilbake til nullvekst

Det var næringsmiddel- og drikkevareindustrien som bidro mest til en samlet vekst på 2,1 prosent. Særlig drikkevareindustiren bidro til økningen, opplyser SSB.

Nå viser den rullerende tremånedersveksten nullvekst i BNP Fastlands-Norge.

– Sett i stort viser tallene en svak utvikling de siste månedene. Ser man på tallene for BNP Fastlands-Norge over de siste tremånedersperiodene har det vært tilnærmet nullvekst, sier seksjonssjef Pål Sletten.