<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kardinalsynden innen investering

Howard Marks har tatt fem enorme avgjørelser i sin karriere som forvalter og investor. Nå deler han sine beste råd. 

Publisert 11. juli 2023
Oppdatert 11. juli 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 586 ord
AVTREKKEREN: Howard Marks, styreleder og grunnlegger av Oaktree Capital Group. Foto: Bloomberg

Howard Marks, grunnlegger og styreleder i Oaktree Capital Management, har tatt gode beslutninger i aksjemarkedet, og det har gjort ham til en velholden mann.

I et ferskt notat publisert på Oaktrees hjemmesider gir Marks innsikt i hvordan han har gjort sine beste beslutninger noensinne – fem på 50 år, og det er et viktig poeng – i tillegg til en stor feil investorer bør unngå.

«Markedene var enten voldsomt overpriset eller massivt underpriset. Det var da jeg enten kjøpte eller solgte, men det var med stor frykt», skriver Marks.

Fem kontrære beslutninger

Når det gjelder hans fem gode beslutninger, sier Marks at den første var i januar 2000, da han advarte om en techboble som var i ferd med å sprekke. Spådommen inntraff senere samme år.

I juli 2007 advarte han klientene sine om at «skepsis, frykt og risikoaversjon» var mangelvare, da mange trodde at boligmarkedet bare ville stige. Oaktree gjorde deretter store endringer i investeringsporteføljen sin. Børsen krasjet bare åtte måneder senere.

En annen beslutning kom sent i 2008 da Lehman-konkursens konsekvenser bredte seg i markedene. Da bestemte Oaktree seg for å investere aggressivt og ignorerte motviljen blant investorene om å sette penger i arbeid. 

«Det var for mye frykt og for lite grådighet, for mye pessimisme og for lite optimisme, og for mye risikoaversjon og for lite risikotoleranse», skriver han.

Han advarte også klientene om overdreven negativitet rundt aksjer i 2012, noe som fungerte godt for dem som var villige til å ha et kontrært standpunkt. S&P 500 ga en årlig avkastning på 16,5 prosent fra 2012 til 2021. 

«Enda en gang hadde overdreven negativ stemning ført til betydelige gevinster. Så enkelt er det», skriver han.

Hans siste store beslutning kom i mars 2020, da Marks advarte mot emosjonelle salg av aksjer som kom som følge av panikken som bredte seg da COVID-19-pandemien var i sen spede begynnelse. 

«Når de fleste investorer reagerer med å stå på sidelinjen eller selge, kan det være fornuftig å ta en kontrær beslutning og kjøpe», skriver han.

Tenk langsiktig

Marks sier at det viktigste er at investorer ikke bør forsøke å ta for mange store beslutninger for ofte.

«Som Warren Buffett sier det: you gotta wait for a fat pitch. Du har stort sett ingenting å tape ved avstå fra å time markedet. Bli heller med på de langsiktige trendene. De har vært veldig gunstige», skriver Marks.

Investorer må huske at i ekstreme tider ligger hemmeligheten bak å tjene penger i kontrære beslutninger, ifølge Marks. 

Men for å gjøre vellykkede kontrære investeringer må man følge fire punkter, ifølge Marks:

  • Man må forstå hva flokken gjør
  • Hvorfor den gjør det
  • Hva som er galt med det
  • Og hva som bør gjøres i stedet og hvorfor

Han oppfordrer også til å prøve å forstå at mye av det som skjer i markedene ikke er en mekanisk prosess – det er i stor grad avhengig av investorers følelser. 

Hva er verst?

Marks kommer også med sine tanker rundt om det er verst for investorer å kjøpe på toppen eller selge på bunnen. 

«Hvis du kjøper på det som senere viser seg å være en topp i markedet, vil du oppleve en nedgang. Hvis den langsiktige analysen av den aksjen er intakt, vil den neste toppen vanligvis slå den forrige, slik at investorene vanligvis kommer ut på topp», skriver han. 

«Men hvis du selger på bunnen, gjør du den nedadgående svingningen permanent, og enda viktigere, du kommer deg av rulletrappen til en stigende økonomi og stigende markeder som har gjort så mange langsiktige investorer rike. Dette er grunnen til at jeg beskriver salg på bunnen som den kardinalsynden innen investering», sier han.