<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever 1,9 milliarder av JPMorgan

De amerikanske Jomfruøyer mener JPMorgan tilrettela for Jeffery Epsteins sexhandel, og krever nærmere 2 milliarder kroner av banken. 

Publisert 15. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord
HVEM KAN KLANDRES? Både på Jomfruøyene og i JPMorgan hadde folk tette bånd til Jeffrey Epstein. Foto: Mike Segar

De amerikanske Jomfruøyer krever minst 190 millioner dollar, over 1,9 milliarder kroner, fra den amerikanske banken JPMorgan Chase & Co for deres forbindelser til Jeffery Epstein, skriver Bloomberg.

Jomfruøyene mener banken bidro til at å muliggjøre det for Epstein å bedrive sexhandel, og ønsker at JPMorgan i tillegg til å utbetale erstatning også skal forplikte seg til å reformer for å hindre menneskehandel, kommer det frem av papirer som er blitt sendt inn til en føderale domstol på Manhatten. 

Inngikk forlik

Det amerikanske territoriet krever 150 millioner dollar i straff fra JPMorgan for å tilrettelagt for sexhandel, i tillegg krever Jomfruøyene 40 millioner dollar som de anslår at banken har tjent på honorar fra å administrere Epsteins kontoer. Epstein var kunde hos JPMorgan mellom 1998 og 2013. 

Når Epstein var på Jomfruøyene tilbragte han mest tid øya ved navn Little St. James. Den er på over 70 dekar og huser flere skrekkhistorier. Flere kvinner hevder å ha blitt seksuelt misbrukt og voldtatt på øya, som på folkemunne har fått kallenavnet «pedo-øya». Etter at Epstein begikk selvmord i 2019 ble øya verdsatt til 86 millioner dollar, men etter å ha ligget ute til salgs i over ett år ble øya solgt for 60 millioner dollar tidligere i år. 

Kravet på 190 millioner dollar er det ene av to krav som den amerikanske territoriet har rettet mot banken på grunn av deres tilknytning til Epstein. Banken gikk i forrige måned med på et forlik som gjaldt et gruppesøksmål på vegne av Epstein-ofrene. Det ente med at banken godtok å betale 290 millioner dollar, men trengte ikke å vedkjenne seg ansvar, skriver Bloomberg. 

Klare til kamp

Når det kommer til det andre kravet er foreløpig JPMorgan mindre medgjørlige, og en talsperson for banken hevdet fredag at den seneste innleveringen ikke reflekterer tidligere forlikssamtaler og at banken vil utfordre dem i retten. 

Banken hevder at søksmålet fra Jomfruøyene er mangelfull fordi territoriet i seg selv bidro til Epsteins forbrytelser, og påpeker at blant annet Cecile de Jongh, som var førstedame på Jomfruøyene mellom 2007 og 2015, jobbet for Epstein og hjalp til med å ordne visum og reiser for kvinner han tok med feriestedet sitt. Epstein skal blant annet å bidratt med å betale college for et av hennes barn i tillegg til flere andre fordeler. 

Jomfruøyene jobber på sin side med å hindre JPMorgan fra å kunne hevde at territoriet har skitnet til hendene sine siden mange i øystaten har hatt tette bånd til Epstein. I stedet mener ledelsen på Jomfruøyene at en statlig enhet ikke kan holdes ansvarlig for å ha unnlatt å hjelpe en enkelt person i stedet for allmenheten.