<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland planlegger kutt i oljeeksporten

Bare siden mai har russisk oljeeksport falt med over 500.000 fat pr. dag, og neste måned ventes det ytterligere kutt fra Russland og Opec+.

Publisert 15. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 377 ord
SOLNEDGANG: Russland skal kutte oljeeksporten med rundt en halv million fat pr. dag neste måned.  Foto: Bloomberg

Fra og med august vil oljeeksporten fra vestlige russiske havner falle med mellom 100.000-200.000 fat pr. dag sammenlignet med denne måneden, melder Reuters. 

Opec+ har tidligere kunngjort at de vil gjennomføre produksjonskutt for å holde prisene oppe, og nå virker det som om både Russland og Saudi-Arabia vil holde løfte om nye kutt. Russland gjentok i helgen løftet om å kutte eksporten med 500.000 fat i august, samtidig som verdens største oljeeksportør skal utvide sine produksjonskutt til 1 million fat pr. dag. 

Ned 500.000 siden mai

Ettersom Russland ikke avslører utgangspunktet for kuttene kan det være vanskelig å overvåke kuttene, men ifølge handelskilder og data vil de ny kuttene forsterke eksportreduksjonen som allerede er på plass. 

Det er ventet at eksportene fra de vestlige russiske havner, som Primorsk og Ust-Luga i Østersjøen og Novorossiisk i Svartehavet, vil falle ned til 1,9 millioner fat pr. dag i juli, etter å ha vært på 2,4 millioner fat pr. dag i mai. 

I tillegg til deres vestlige havner, eksporterer Russland også olje via Stillehavet og gjennom en rørledning til Kina. Eksportplanene via østlige eksportruter er imidlertid ikke tilgjengelige ennå, skriver Reuters. 

PASSER PÅ: Russlands visestatsminister Alexander Novak har ansvaret med å pleie russernes forhold til Opec+. Foto: Bloomberg

Ba om større innsats 

Kilder skal ha fortalt nyhetsbyrået om at myndighetene i Russland skal ha instruert oljeselskapene om å redusere forsyningsplanene for neste måned. Og tidligere denne uken holdt energimyndighetene et møte med toppledere i oljeselskapene hvor de skal ha blitt bedt om gjøre en større innsats for å garantere lavere eksport i august.

Russlands visestatsminister Alexander Novak, som er ansvarlig for landets forhold til Opec+ og som var tidligere energiminister, sa torsdag at russiske selskaper selv vil bestemme om de skal kutte oljeproduksjonen i august, men at Russlands oppgave var å redusere forsyningen til verdensmarkedene.

Ifølge Reuters er Russlands totale oljeeksport anslått til å være på opptil 7 millioner fat pr. dag, men all data har vært holdt hemmelig etter deres uprovoserte invasjon av Ukraina i februar i fjor.