<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Moskva stanser kornavtale etter eksplosjon

Russland har midlertidig stanset kornavtalen i Svartehavet etter eksplosjonen på Krim-broen.

Publisert 17. juli 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 214 ord
STANSET: Russland har trukket seg fra kornavtalen i Svartehavet etter en eksplosjon på Krim-bruen. Foto: Bloomberg

Russland trakk seg fra avtalen om kornhandel i Svartehavet mandag, noe som har påvirket hveteprisene.

Hvetefutures har steget med 2,5 prosent til 6,8 dollar pr. bushel (skjeppe, som tilsvarer drøye 27 kilo, red. anm.) på Chicago-børsen.

Avgjørelsen om å trekke seg fra avtalen kommer etter en eksplosjonen som ødela Russlands veibro til Krim, en handling som Moskva hevder var et angrep utført av ukrainske sjødroner, ifølge Reuters.

Russland har bekreftet at to personer ble drept, og en datter ble såret i det de beskriver som en terroraksjon.

Den ett år gamle avtalen om Svartehavets korninitiativ har tidligere blitt ansett som en viktig mekanisme for å forhindre en potensiell global matkrise. Avtalen ble meklet frem av FN og Tyrkia som et resultat av Russlands blokaden av Ukrainske havner.

Mellommannen

Som en del av avtalen gikk Russland med på å la skip passere etter inspeksjoner i Tyrkia. Avtalen muliggjorde eksport av kommersielle mat- og gjødselleveranser, inkludert ammoniakk, fra tre ukrainske havner ved Svartehavet.

Ukraina og Russland er begge betydelige eksportører av korn og andre matvarer, og deres deltakelse i det globale kornmarkedet har stor betydning. Russlands suspensjon av avtalen kan føre til en betydelig økning i matprisene, spesielt i de fattigste landene som er avhengige av import av korn. Tidligere sto Russland og Ukraina for 25 prosent av verdens kornforsyning før konflikten brøt ut.