<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kina vil ikke gå «all-in» i Russland

Russland har passert Saudi-Arabia som Kinas største oljeleverandør. Analytikere forklarer trenden med energisikkerhet – og opportunisme.

Publisert 20. juli 2023
Oppdatert 20. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
OLJEREKORD: Stadig mer av oljen fra Russland og president Vladimir Putin finner veien til Kina og president Xi Jinping. Foto: NTB

Vestens sanksjoner mot Russland har endret dynamikken i verdens oljemarkeder, og mye av den rabatterte russiske oljen finner veien til Kina. Og i juni steg importen til nye høyder.

Offisielle tall viste torsdag at Kina importerte 2,57 millioner fat russisk olje pr. dag sist måned, noe som er opp fra den forrige rekorden på 2,3 millioner fat pr. dag i mai. I første halvår var Kinas Russland-import på 2,13 millioner fat pr. dag, noe som gjorde Russland til Kinas største oljeleverandør i perioden. Nærmest var Saudi-Arabia på 1,88 millioner fat pr. dag.

Energisikkerhet?

Beregninger Financial Times har gjort viser at Kina samlet sett importerte 11,4 millioner fat olje pr. dag i første halvår, opp 11,7 prosent på årsbasis og opp 15,3 prosent fra nivåene før pandemien.

– Det korte svaret er at råoljelagrene har bygget seg opp i Kina. De importerer for fremtiden. (...) Kina kan være forberedt på en geopolitisk situasjon, en russisk nedtur eller krise i Taiwan, sier leder for oljetrading i Rystad Energy, Mukesh Sahdev.

Andre toner derimot ned energisikkerhet som forklaring på den kinesiske hamstringen av russisk olje.

– Det er absolutt en oppfatning i Kina om at den eksterne situasjonen forverres, og at de forbereder seg på sanksjoner, men det har vært en underliggende oppfatning i årevis, sier analysesjef for Kina Michal Meidan ved Oxford Institute of Energy Studies.

– Opportunisme

Han hevder overfor avisen at det Kina gjør nå handler mer om opportunisme enn en systemendring. 

– Jeg tror ikke Kina kommer til å gå «all-in» i Russland. Dette er et kortsiktig skifte bort fra Saudi-Arabia. Kineserne er ganske ivrige etter å opprettholde en balanse mellom leverandørene sine, fortsetter Meidan.

Tolldata peker ifølge Financial Times mot at russisk import har vært billigere enn fra andre OPEC+-land siden Ukraina-krigens utbrudd. Sammenlignet med referanseprisen for saudi-arabisk olje har russisk olje blitt omsatt med en rabatt på 9 dollar pr. fat ved utgangen av fjoråret og 11 dollar pr. fat i juni. 

Samtidig bemerker analytikere at rabatten på russisk olje var mindre enn for iransk og venezuelansk olje.