Brent-oljen, også kalt nordsjøoljen er opp 0,8 prosent og er igjen over 80 dollar fatet fredag morgen. Den amerikanske WTI-oljen er opp 1,0 prosent til 76,44 dollar pr. fat.
Kina kunngjorde tirsdag denne uken at de skal rulle ut støtte for å gjenopprette og utvide forbruket i landet, som kan påvirke oljeetterspørselen. Kunngjøringen kommer i kjølvannet av skuffende makrotall, som viste at veksten i verdens nest største økonomi var lavere enn forventet.
Stemningen på tvers av råvaremarkeder har bedret seg på grunn av håp om at sentralregjeringen vil iverksette flere stimuleringstiltak for å støtte økonomien, skriver Reuters.
På onsdag kunngjorde Beijing at de vil utforme planer for å stabilisere veksten i 10 sektorer, samt øke støtten til private selskaper.
Beregninger Financial Times har gjort viser at Kina samlet sett importerte 11,4 millioner fat olje pr. dag i første halvår, opp 11,7 prosent på årsbasis og opp 15,3 prosent fra nivåene før pandemien.
Produksjonskutt driver prisen
«Bevis på produksjonskutt fra Saudi-Arabia og Russland har vært utløseren for prisoppgangen denne måneden,» sa analytikere fra ANZ Bank i en kundemelding.
Tidlig i juli kunngjorde Riyadh at de vil forlenge et frivillig produksjonskutt på 1 million fat pr. dag i august, mens Moskva sa at de vil redusere eksporten med 500.000 fat pr. dag i august.
«Denne stramheten i tilbudet begynner allerede å vise seg i lagrene,» bemerket ANZ.
De amerikanske oljelagrene falt med 0,7 millioner fat i forrige uke, til 457,4 millioner fat, ifølge statistikk fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy – EIA.
Lederen for olje i Det internasjonale energibyrået, Toril Bosoni, forventer økt sesongmessig etterspørsel, og ser risiko for at prisene fortsetter å stige i tredje kvartal i år.
– Vi forventer at markedet strammer seg ytterligere til, sa hun søndag.
Lavere inflasjon
Nylig data har overbevist mange investorer og analytikere om at Federal Reserve forventede renteøkning i juli vil være den siste for denne gang. Ifølge CME Fedtool Watch er det 99,8 prosent sjanse for en renteheving på 0,25 basispunkter i juli.
Tall fra amerikanske myndigheter viste tidligere i juli at konsumprisindeksen i USA, eksklusive mat- og energipriser (kjerneinflasjonen), steg 0,2 prosent fra mai til juni. Månedsveksten er den laveste som er målt siden august 2021.
Samtidig steg sysselsettingen i privat sektor i USA mer enn dobbelt så mye som ventet i juni. Antallet sysselsatte i privat sektor i USA steg med 497.000 i årets første sommermåned.