<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statsråd Ola Borten Moe trekker seg

Etter å ha hasteinnkalt til pressekonferanse fredag klokken 17.15 trekker statsråd Ola Borten Moe seg fra stillingen som forsknings- og høyere utdanningsminister og nestleder i Senterpartiet .

Publisert 21. juli 2023
Oppdatert 21. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
TREKKER SEG: Statsråd Ola Borten Moe trekker seg fredag ettermiddag fra stillingen som forsknings- og høyere utdanningsminister. Foto: NTB

Statsråd og nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, trekker seg fra stillingen som forsknings- og høyere utdanningsminister og nestleder i Senterpartiet etter å ha hasteinnkalt til pressekonferanse tidligere i dag.

– Åpenbart ikke forenlig med å være statsråd på noe fagfelt i regjerningen, fortalte Ola Borten Moe på pressekonferansen. 

Borten Moe fortalte også at han trekker seg som nestleder i Senterpartiet, og at han ikke har planer om å stille til gjenvalg ved neste stortingsvalg. 

– Uhyre lei meg

– Jeg trodde frem til i dag at jeg kunne sitte, svare på alle spørsmål, med andre ord gjenopprette nødvendig tillit fra den posisjonen jeg har som minister, sier Borten Moe under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Etter løpende kontakt med statsminister og partileder har vi kommet frem til at det ikke er mulig. Det betyr at jeg går av som statsråd. Jeg vil også varsle at jeg går av som nestleder i Senterpartiet. Jeg kommer ikke til å ta gjenvalg ved neste stortingsvalg, sier Borten Moe.

Den tidligere statsråden forteller på pressekonferansen at han ikke har mulighet til å trekke seg fra stortinget og at han blir sittende ut de siste to årene av perioden. 

Aksjekjøp

Statsråden deltok i januar på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uken før kjøpte Moe aksjer for 415.000 kroner i våpen og -teknologikonsernet Kongsberg Gruppen, som har 25 prosent indirekte eierskap i Nammo.

– Det er en alvorlig sak, det er en pinlig sak, og det er en sak som gjør at det kommer til å settes spørsmålstegn ved min integritet spesielt, og helt sikkert regjeringen sin, fortalte politikeren til E24.

Retningslinjene for kjøp og salg av aksjer er strenge for statsråder. Det er ikke forbudt for statsråder å eie, kjøpe eller selge aksjer, men regjeringsmedlemmer skal vise «stor aktsomhet». Dette skal sikre at eventuelle investeringer statsrådene gjør, ikke skal svekke tilliten til regjeringen og avgjørelsene den tar.

Brøt regelverket flere ganger

Den 5. januar i år kjøpte politikeren aksjer i Kongsberg Gruppen for over 400.000 kroner , gjennom sitt heleide selskap Skjefstad Vestre. En uke senere, den 12.januar, deltok Borten Moe i et regjeringsmøte om vedtakelsen av milliardkontrakten for Kongsberg Gruppen-eide Nammo.

Dagen etter annonserte regjeringen at de ville inngå en kontrakt om kjøp av ammunisjon for inntil 2,6 milliarder kroner fra Nammo på Raufoss. Dette er den største kontrakten i Nammos historie.

Regjeringen bestemte seg imidlertid for å øke kontraktsrammen ytterligere i mars, hvor Borten Moe nok en gang deltok på regjeringsmøte 30.mars der saken ble behandlet.

– På samme vis som ved behandling 12. januar, skulle jeg ikke vært til stede ved behandlingen av saken 30. mars. Jeg var også inhabil på det tidspunktet, fortsetter han til avisen.