<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets: – Fredagens tall ga blandede signaler

DNB Markets mener fredagens arbeidsmarkedstall fra USA ga blandede signaler. Seniorøkonom Oddmund Berg forventer ingen renteheving i september.

Publisert 7. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 264 ord
FØLGER DEN ØKONOMISKE UTVIKLINGEN I USA: Seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

Fredagens arbeidsmarkedstall fra USA viste at det fortsatt er et stramt arbeidsmarked, samtidig som DNB Markets også ser tegn til nedkjøling. Sysselsettingen utenfor landbruket i USA – «Nonfarm payrolls» – økte med 187.000 stillinger i juli. Tallet omtales gjerne som månedens viktigste nøkkeltall. Ifølge Trading Economics var det ventet en økning på 200.000. 

«Om man i tillegg tar med at forrige måned ble revidert ned, så tyder nonfarm payrolls-tallene på at arbeidsmarkedet er i ferd med å kjøles noe ned», skriver seniorøkonom Oddmund  Berg i en oppdatering fra DNB Markets.

Arbeidsledighetsraten er på 3,5 prosent, mens det var ventet en ledighetsrate på 3,6 prosent. Lønnsveksten var uendret, mens det var ventet en liten nedgang. På månedsbasis økte lønnen med 0,4 prosent mens den økte med 4,4 prosent på årsbasis. Forventningene lå på 0,3 prosent på månedsbasis og 4,2 prosent på årsbasis.

Blandede signaler

«I sum ga tallene som kom fredag noe blandede signaler, men var hovedsakelig til støtte for vårt syn om at Fed ikke vil heve renten videre i september. Markedet virker å være enig i denne konklusjonen, da amerikanske toårsrenter har falt over 15 basispunkter fra nivået før tallene ble sluppet. Rentene falt først ganske raskt, steg igjen, før fallet så tiltok videre utover ettermiddagen. Den noe nølende responsen kan være en refleksjon av at det på ingen måte var helt entydige signaler fra arbeidsmarkedstallene», skriver DNB Markets.

Markedsprisingen tyder på at det nå kun er 12 prosent sjanse for en heving fra den amerikanske sentralbanken i september. I løpet av fredagens handel gikk S&P 500 ned 0,5 prosent mens Dow Jones og Nasdaq falt 0,4 prosent.