<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innfører skatt mot høyere renter

Italia innfører en skatt for å hjelpe landets boliglånskunder, bankaksjene faller kraftig på nyheten. 

Publisert 8. aug. 2023
Oppdatert 8. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
OVERASKET: Visestatsminister Matteo Salvini og statsminister Giorgia Meloni overasket markedet med nyheten. Foto: Bloomberg

– Inntektene fra skatten skal brukes til å hjelpe boliglåntakere og til å senke skatter generelt, sa landets visestatsminister Matteo Salvini på en pressekonferanse.

Tirsdag morgen har BPER Banca-aksjer falt med 8 prosent, Intesa Sanpaolo hadde sunket med 7 prosent mens Banco BPM, UniCredit og Finecobank hadde alle falt mer enn 6 prosent.

«Man trenger bare å se på bankenes overskudd for første halvdel av 2023, som også er resultatet av Den Europeiske Sentralbankens renteøkninger, for å innse at vi ikke snakker om noen få millioner, men vi kan anta milliarder», sa visestatsministeren i følge Reuters. 

Skatten som vil være en engangsskatt vil tilsvare rundt 19 prosent av bankenes nettoinntekter, ifølge analytikere i Citi basert på den tilgjengelige dataen de sitter på. 

Skatten vil gjelde for «overskudds» netto renteinntekter både i 2022 og 2023 som følge av høyere rentesatser, og vil bli pålagt de netto renteinntektene som overstiger 3 prosent årlig vekst i 2022 fra nivåene i 2021, og som overstiger 6 prosent årlig vekst i 2023 sammenlignet med 2022. Bankene må betale skatten innen seks måneder etter slutten av regnskapsåret, ifølge CNBC.

Kraftige renteøkninger har gjort at banker har kunne økt lånekostnadene, innskuddsrentene har ikke fulgt etter i samme tempo noe som har resultert i en høyere rentenetto for bankene. Det er noe av denne profitten de italienske styresmaktene nå vil gi tilbake til lånekundene. 

Land som Spania og Ungarn har allerede pålagt ekstraordinære skatter på sektoren.