<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tapene på lån ikke vært høyere på 3 år

Tapene på lån i amerikanske banker har nådd 19 milliarder dollar.

Publisert 9. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
FILE PHOTO: The U.S. Federal Reserve building in Washington, D.C./File Photo Reuters

Amerikanske banker opplevde nesten 19 milliarder dollar i tap på  lån i andre kvartal, det høyeste nivået på over tre år, ifølge Financial Times. Bankene melder om økt mislighold innen næringseiendom og kredittkort-kunder.  

Långivere rapporterte om 18,9 milliarder dollar i såkalte «charge-offs».  Altså tap på lån som er merket som ikke mulig å inndrive - i løpet av kvartalet. Det er en økning på nesten 17 prosent fra de foregående tre månedene og hele 75 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Økningen i lånetap kommer i en tid der låntakere med flytende rente står overfor høyere tilbakebetalinger etter at den amerikanske sentralbanken gjennomførte en aggressiv serie med renteøkninger for å senke inflasjonen. 

Til forskjell fra Norge har de aller fleste amerikanere fastlån på boliglånene sine og tapene på boliglån er foreløpig lave. 

Næringseiendom tynger

Forbrukere har begynt å bruke opp sparepengene de sparte under pandemien, og utleiere sliter med å leie ut kontorlokaler på grunn av flere som jobber hjemmefra.

Kredittratingbyrået Moodys senket kredittvurderingen til flere små og mellomstore amerikanske banker på mandag og sa at de kan komme til å nedgradere noen av nasjonens største långivere også.

Moodys mener at høy eksponeringer mot kommersiell eiendom utgjør en spesiell risiko på grunn av høyere rentesatser, nedgang i etterspørsel etter kontorlokaler som følge av hjemmekontor, og en reduksjon i tilgjengeligheten av kreditt for kommersiell eiendom.

Amerikanske banker forbereder seg følgelig på at tapene på lån vil fortsette å øke. I løpet av andre kvartal satte de samlet av ytterligere 21,5 milliarder dollar i reserver for å dekke fremtidige tap på lån.