<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kaos i Kinas eiendomssektor

Nok en kinesisk eiendomsgigant stuper på børs. Tidligere Nordea-strateg mener de økonomiske trendene ser verre ut enn før Lehman-krisen.

Publisert 14. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 374 ord
STUPER: Eiendomsutviklere har hatt en svak start på året både i Norge og i Kina. Nå stuper nok en kinesisk gigant. Foto: Bloomberg

Eiendomsutvikleren Country Garden falt til et historisk lavt nivå på mandag etter at den kinesiske utvikleren suspenderte handelen i minst 10 av sine fastlandsobligasjoner, noe som utløste en bredere salgssyklus i aksjer knyttet til eiendomssektoren, skriver Financial Times.

Selskapet, som tidligere var den største utvikleren i Kina etter salg, unnlot å betale internasjonale obligasjonsbetalinger forrige uke, noe som indikerer at en to år lang likviditetskrise i eiendomssektoren truet med å eskalere.

Aksjen fortsatte tapsrekken fra forrige uke og falt så mye som 18,4 prosent i Hongkong mandag etter uttalelsen som ble offentliggjort i helgen.

I en melding til Hong Kong-børsen forrige uke opplyste selskapet at de forventer å rapportere en netto tap på mellom 45 milliarder og 55 milliarder Yuan, tilsvarende 65,28 milliarder til 79,79 milliarder norske kroner.

Verre enn etter Lehman-kollapsen

«Fortsatt kaos i Kinesisk eiendomssektor,» skrev tidligere Nordea-strateg Andreas Steno Larsen på X søndag og la til:

«Kinesiske penge- og kredittrender ser verre ut enn amerikanske trender etter Lehman-krisen, noe som betyr at Kina enten må komme seg ved hjelp av en sterk respons fra Kinas kommunistparti, eller så kan det være slutten på den kinesiske økonomien slik vi kjenner den!»

Kan påvirke Norge

Kina er en av de største forbrukerne i verden, og dersom veksten i landet avtar vil det ha en påvirkning på olje- og gassetterspørsel, som igjen kan senke oljeprisen.

Tirsdag 15.august. kommer det nøkkeltall for industri, varehandel og investeringer i Kina.

– Vi burde snakke mer om Kina nå. Både fordi de har vært og er en av vekstmotorene i verden, men også fordi de akkurat nå sliter med deflasjon mens Europa sliter med inflasjon. Vi bør følge nøye med om økonomien roer seg ytterligere ned og det går utover råvare-handelen. I så fall kan det påvirke olje- og gasspriser, som er Norges viktigste eksportprodukter, skriver sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Tap på 810 milliarder

Den kinesiske eiendomsgiganten China Evergrande Group la frem sine forsinkede årsrapporter i juli. Det endte med et samlet tap på 81 milliarder dollar, eller 810 milliarder kroner, i løpet av de to siste årene.

Handelen med Evergrande-aksjer notert på Hongkong-børsen har vært stanset siden 21. mars i fjor, og aksjene vil fortsatt være suspendert, kunngjorde Evergrande. Selskapet risikerer å bli fjernet fra børsen dersom aksjene forblir suspendert i en periode på 18 måneder.